hirdetés

Dubrovnik korlátozza a turisták számát. A városvezetés jóval kevesebb turistát akar. Ezért minden jóval drágább is lesz, meg engedélyköteles, és a Plitvicei-tavaknál is tarthatatlannak tűnő helyzetre is gyógyírt keresnek az illetékesek.
dubrovnikTúl sok a turista Dubrovnikban, ezért a városvezetés úgy döntött, korlátozza a belvárosba látogatók számát – írja a Vecernji List. Azok, akik jövőre turistaként szeretnék megnézni Dubrovnikot, előre be kell jelentkezniük és időpontot kell kérniük. A következő szezontól ugyanis mindössze 6 ezer, a városlakókkal együtt egyszerre 8 ezer ember tartózkodhat a város központjában.

Andro Vlahusic polgármester szerint a kameráknak köszönhetően minden pillanatban tudni fogják, hányan vannak az óvárosban, ha pedig a szám eléri a 8 ezret, leállítják a taxikat, az autóbuszokat és az utasszállító hajókat is. Mint mondta, ha ennél többen vannak a városmagban, túl nagy a zsúfoltság, a fejetlenség, a zűrzavar, és romlik a biztonság. 8 éve félmillió turista látogatott egy szezonba az óvárosba, ma ez a szám eléri az egymilliót, ezért kénytelenek tehermentesíteni a városmagot a nyári szezonban – mondta Vlahusic.

A nyár folyamán többször is előfordult, hogy a városmag egyetlen szárazföldi bejáratánál, a nyugati kapunál nem tudtak kijönni az emberek az óvárosból a befelé özönlő tömeg miatt. A túlzsúfoltságtól szinte levegőt sem lehetett kapni, a tömeget pedig az önkormányzat alkalmazottainak kellett irányítani. A városlakók órákig nem tudtak hazajutni.

A létszámstop csak egy intézkedés a sok közül, amit a városvezetés be akar vezetni. A vendéglátóhelyek kevesebb széket és asztalt tehetnek a közterületekre a jövőben, így több lesz a hely a sétára. Számos forgalomkorlátozást is bevezetnek, valamint megemelik az árakat is: a dubrovniki városfalra 150 kuna (6 ezer forint ), míg a múzeumokba 120 kuna (5 ezer forint) lesz a belépő.

Hasonló problémákkal küzd a Krka-vízesés és a Plitvicei-tavak nemzeti park, ahol a turisták száma komolyan veszélyeztetni a természeti örökség címének megtartását. Az UNESCO jövő februárig adott időt a Plitvicei-tavak vezetésének: akciótervet kell készíteniük arról, hogy hány turista milyen feltételek mellett látogathatja a nemzeti parkot. A területrendezési tervét is összhangba kell hozni az előírásokkal. Ellenkező esetben lekerülhetnek az UNESCO világörökségi listájáról.

A Plitvicei-tavakat 1,3 millió turista látogatja meg egy szezonban, és a környező üdülőtelepeken lakók száma is a kétszeresére nő ilyenkor. A szigorú előírások ellenére a látogatók sokszor letérnek az ösvényekről, ezért sok a baleset, vagy fürdenek a tavakban, ami tilos. A turisták többsége is a túlzsúfoltságra panaszkodik.