hirdetés

Négy gyergyószentmiklósi hegymászó egy ” a Kancsendzönga csúcs lábánál álló ” buddhista kolostorban emléktáblát állított a hegyen 2013-ban elhunyt Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászónak.
emlektabla-eross-kissA gyergyói hegymászók az Erdélyi Kárpát-Egyesület országos és gyergyói szervezetének felkérésére járták be a Kancsendzönga alaptáboráig vezető utat, amelyen három évvel ezelőtt Erőss Zsolt és Kiss Péter is haladt.

A táblaállítók 188 kilométert tettek meg gyalog.
A helybéliek felajánlását elfogadva, buddhista szertartás szerint helyezték el a két hegymászó arcképét is megjelenítő márványtáblákat a Kancsendzönga felé vezető úton legmagasabban fekvő kolostorban, egy Sherpa Gaun nevű faluban.

Elmondták, hogy a faluba bármely jó egészségnek örvendő ember eljuthat, így a kolostor akár zarándokhellyé is válhat.

Köllő Zsolt, az emléktúra vezetője felidézte: amikor megérkeztek a Kancsendzönga lábához, nagy volt a csend, csak a szél lobogtatta az imazászlókat, a látvánnyal pedig nem lehetett betelni.
– Mély hálaérzet tört fel belőlem, amely köszönettel és könnyekkel párosult, majd közösen imádkoztunk Erőss Zsolt és Kiss Péter lelki nyugalmáért, hiszen ez a hely az ő sírhelyük – mondta el a hegymászó.

Fülöp László arról számolt be, hogy több olyan emberrel találkoztak, akik – látva kabátjukon Erőss Zsolt képét – felismerték a magyar hegymászót, és mosolyogtak. Sokan nem is tudták, hogy meghalt.

Az egyik házigazda hölgy azt is elmondta, nála is megálltak egy teára, úgy, mint mi – idézte Fülöp László.

A Csíkszeredában született, Gyergyószentmiklóson felnőtt Erőss Zsolt a gyergyói hegyekben tanult meg sziklát mászni.

A minden idők legeredményesebbnek tekintett magyar hegymászója, Kiss Péterrel 2013. május 20-án tűnt el a Himalájában, miután megmászták a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzöngát.