hirdetés

Katonai tiszteletadás mellett felavatták a második világháborúban Lajosmizse felett lelőtt brit repülő lengyel legénységének emlékművét. A brit felségjelű repülőgép utánpótlást szállított a varsói felkelőknek Olaszországból 1944. augusztus 26-án, amikor a német légvédelem lelőtte.

lengyel katonai emlékmű-lajosmizse

A gép héttagú lengyel legénysége hősi halált halt. Basky András, Lajosmizse polgármestere ünnepi köszöntőjében elmondta, jelképes, hogy az emlékmű a turulszobor és az 1956-os emlékmű mellé került, hiszen mindhárom alkotás ugyanazt hirdeti: a hősök tiszteletét, az emlékezést rájuk és a küzdelmet a szabadságért. – Az új szoborral állítunk emléket örök időkre a pilótáknak, akik meghaltak a lengyel nép szabadságáért. Hirdesse és erősítse a lengyel nemzet iránti tiszteletünket, megbecsülésünket, amellyel ezeréves történelmi múlt és barátság köt össze bennünket, magyarokat – tette hozzá a polgármester.

Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter közölte: a hét lengyel azzal a meggyőződéssel szállított segélyt a varsói felkelőknek, hogy hozzájárulnak népük függetlenségéhez. Emlékeztetett: a magyarokat és lengyeleket sok minden köti össze.

Nem sok olyan nemzet létezik, amelynek több mint ezeréves államisága van. Mi, magyarok és lengyelek ezt elmondhatjuk magunkról – fogalmazott Simicskó István honvédelmi miniszter. Ez arra is bizonyíték, hogy ennek a két népnek olyan lelke és olyan küzdeni akarása van, amellyel mindig is képes volt szabadságát kiverekedni – mondta.

Andrzej Kunert, a Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács elnöke emlékeztetett, a második világháború ideje alatt hét angol felségjelű, de lengyel személyzettel repülő gép zuhant le Magyarország területén. Valamennyi lengyel repülőst a solymári brit katonai temetőben helyezték örök nyugalomra,  Ruzsán, Szentesen és Bácsbokodon már emlékmű áll tiszteletükre.

A lajosmizsei emlékművet sortűz után, katonai tiszteletadás mellett leplezték le. A koszorúk elhelyezése közben Gripen vadászgépek repültek el az emlékezők felett. Mind a négy magyarországi emlékmű a lengyel gyökerű Brzózka Marek szegedi szobrászművész alkotása. A lajosmizsei kötelékben szálló repülőket ábrázol.

(Fotó: MTI)