hirdetés

A simogatható vadmacskáiról ismert buddhista templomból a thaiföldi kormány elviteti a 147 tigrist, mivel a szerzeteseknek nem volt engedélyük a vadállatok tartására.

A nyugat-thaiföldi Kancsanaburi tartomány egy távoli zugában található Tigris Templomot nagyjából csak az utóbbi 20 évben fedezték fel a világjáró turisták a hatalmas „szelíd” tigrispopulációja miatt. Az itt élő vadállatok annyira jámborak, hogy simogatni, etetni, pórázon sétáltatni és szelfizni lehetett velük. A National Geographic magazin januári riportja szerint a Tigris Templomnak évente nagyjából 2,8 millió dollárnak (789 millió forint) megfelelő összegű bevétele származik a turistákból.

A templomot állatkínzással és illegális vadállat-kereskedelemmel is vádolták már 2001 óta. A bizonyítékok egy részét civilszervezetek, valamint a templom korábbi önkéntesei és személyzete szolgáltatták.

Tavaly áprilisban rendelte el az összes nagymacska elköltöztetését a helyi nemzeti parkok, vadállatok és növények megóvásáért felelős minisztérium.

Az állatokat pedig most hétfőn kezdték elvinni a templom területéről. Az akció, amelyben nagyjából ezer vadvédelmi szakember, köztük számos katona vesz részt, a tervek szerint egy hetet vesz igénybe, mivel naponta csak húsz nagymacska elszállítását tudják lebonyolítani.

A minisztérium közölte, hogy amennyiben a templom bármilyen módon akadályozza a hatóságok munkáját, mindenki ellen eljárást fog kezdeményezni. Mint aláhúzta, a templomot már korábban értesítették az állatok kiköltöztetéséről.

A templom idén áprilisban engedélyt kapott a thai hatóságoktól, hogy állatkertként üzemeljen, ám néhány formalitás még hátravan. Az ügyben illetékes ügyvéd szerint a templom azt tervezi, hogy a jogi procedúrák lezajlása után visszavásárolja a nagymacskákat az államtól.