hirdetés

Az ismert kerékpáros, Luca Paolini a hetedik Tour etap után adta fel a küzdelmet, mert a doppingellenőrzés kokaint mutatott ki nála. A Katyusa kerékpárosa most a Gazetta dello Sportnak beszélt őszintén problémáiról. Paolini állítása szerint súlyos gyógyszerfüggése vezetett a kokainozáshoz.

luca paolini

A most 38 éves Luca Paolini 2000 óta profiskodik, nyert már Giro-, és Vuelta-szakaszt is, mindent átélt már az országúti kerékpárosként, de nem a folytonos nyomás miatt nyúlt először gyógyszerekhez. 2004-ben elveszítette fivérét, és képtelen volt feldolgozni annak halálát.

Az altatók rabszolgája voltam. Minden az altatókkal kezdődött, amelyeknek a fő hatóanyaga a benzodiazepin. Ez váltotta ki a függőséget. Szükségem volt a nyugodt éjszakai pihenésre, hogy elbírjam a következő nap fizikai és mentális erőfeszítéseit. Az igazi problémát a mindennapi élet jelentette. Voltak kisebb-nagyobb problémáim, amik hozzáadódtak az eleve stresszel teli sporthoz. Ez lelkileg nagyon megviselt. És ezekben az időkben elkezdtem anyagozni, ez elég szomorú. Ezek a hibák vezettek a kokainhoz – monda Paolini.

A bringás elmondta, az altatók miatt elveszítette a fonalat. A Tour előtt egyedül edzőtáborozott a hegyekben, amikor bevette a kokaint.

Szinte észre sem vettem, hogy megtettem. Ezt sosem bocsátom meg magamnak. Férj vagyok és apa, kiemelkedő sportoló, példaképpé kellett volna válnom, de én becsaptam egy generációt, amelyik hitt bennem. Ez az, ami igazán fáj – mondta Paolini.

Paolini arról is beszélt, hogy a lebukás nyitotta fel a szemét, akkor ébredt rá igazán függőségére. Azóta már részt vett egy detoxikáláson és rehabilitáción. Azt mondta, emberileg teljesen kicserélődött. Ma már tudja, hogy nem szabad rejtegetni a lelki problémáit sem. Egyelőre nem tudni, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség mennyi időre tiltja el a bringást. A Katyusa továbbra is versenyeztetné Paolinit, egy hosszabb eltiltás azonban a kerékpáros karrierjének végét jelenti.