hirdetés

Meleg volt a helyzet. Egy autóbusz méretű űrszikla meglehetősen közel suhant el a Föld mellett. Pár nap múlva jön a következő, ami jóval nagyobb lesz.
aszteroida_fold_holdPestiesen mondva, meleg volt a helyzet. Egy aszteroida, egy busznyi méretű közel került bolygónkhoz, de nem okozott nagyobb riadalmat. A 10-14 méteres átmérőjű, 2016 RB1 nevezetű kisbolygó 40 ezer kilométeres távolságban száguldott el mellettünk, azaz csaknem tízszer volt közelebb a Földhöz, mint a Hold. Ez nagyon közelinek számít a szakértők szerint.
Akár egy kis ütközés egy másik aszteroidával is elég lett volna ahhoz, hogy letérjen a pályájáról.
Elvileg fellélegezhettünk, gyakorlatilag viszont már jön is a következő kisbolygó, nevezetesen, egy hatvan méter átmérőjű égitest, amely az előrejelzés szerint, szeptember 17-én közelíti meg az emberiségnek otthont adó bolygót.

A csillagászok számítása szerint 50 ezer kilométerre fog elhúzni mellettünk, körülbelül óránkénti 40 ezer kilométeres sebességgel. Kevesen tudják, hogy az aszteroidabecsapódásnál nem a méret, hanem a gigantikus sebesség jelenti a legnagyobb veszélyt.