hirdetés

Hanako a tokiói állatkertben 69 éves korában pusztult el, a fogságban tartott ázsiai elefántokhoz képest szép kort élt meg. 1949-ben, kétéves korában ajándékozta a thai kormány az Inokasira Állatkertnek. Az idős elefántnak mindegyik születésnapjára hatalmas ünnepséget rendeztek, de márciusban már olyan gyenge volt, hogy idén elmaradt.

Hanako elefántAz állatkert szóvivője szerint az idős elefántot az oldalán fekve találták meg csütörtök reggel, és többszöri próbálkozásra sem sikerült talpra állítani. Hanako végül a délutáni órákban pusztult el.

A szóvivő szerint az állatot felboncolják, hogy megállapítsák a halál pontos okát. Hozzátette: ha egy elefánt – kortól függetlenül – hosszú ideig fekszik az oldalán, akkor károsodhatnak a szervei.

Nem olyan régen a világ szinte minden táját megmozgató petíció indult azért, hogy Hanakót átköltöztessék egy thaiföldi természetvédelmi övezetbe, ám az állatkert azt mondta, hogy az elefánt már túl öreg egy ilyen utazáshoz. Az állatot megvizsgáló független szakértő egyetértett az intézmény döntésével.

Az amerikai Carol Buckley azt mondta, hogy Hanakót megrémítheti, ha más elefántokkal kerül össze, miután annyi évet élt egyedül. Inkább azt javasolta, hogy végezzenek bizonyos változtatásokat az állat lakhelyén, és a gondozók töltsenek több időt vele. Amikor azonban új kerítést szereltek fel Hanako kifutója köré, az állat megrémült, és nem volt hajlandó kimenni.

Az idős elefánt szokásos születésnapi ünnepsége is elmaradt idén márciusban, ilyenkor a thai követség mindig friss szamócával kedveskedett az állatnak.

Hanako fokozatosan legyengült és egyre étvágytalanabbá vált az elmúlt hónapokban. – Hanako az ország békéjének és gyarapodásának a szimbóluma volt a második világháború után. A halálával véget ért egy korszak – fogalmazott az állatkert illetékese.