hirdetés

A lakosság drámai mértékű csökkenésére kell számítani Mexikóban, Közép-Amerikában, Afrikában, Indiában és a trópusok más térségeiben a globális felmelegedés miatt. Kutatók lemodellezték, hogy már kétfokos hőmérséklet-emelkedésnél is a lakosság, az állatok több száz kilométert fognak vándorolni.

szárazság-korkep.sk

Solomon Hsiang, a Kaliforniai Egyetem társprofesszora és Adam Sobel, a New York-i Columbia Egyetem professzora matematikai modellezéssel kimutatta, hogy kétfokos hőmérséklet-emelkedéssel is valószínű, hogy egyes trópusi növények, állatok és a lakosság több száz kilométerre messzebbre húzódnak jelenlegi otthonuktól.

Számítógépes modelljük szemléltette, hogy a trópusok klímadinamikája hogyan nagyíthatja fel a klímaváltozás földön érzékelt következményeit.

Ez azt jelenti, hogy még a legkisebb mértékű klímaváltozásnak is jelentős hatásai lehetnek. Mivel azonban a trópusokon egyformán forróság van, ha csak kismértékben emelkedik is a hőmérséklet, a népesség elvándorol, enyhülést keresve. A kutatók szerint az egyenlítői sáv szinte teljesen el fog néptelenedni, ami hatással lesz a térség ökoszisztémájára és az ott élő emberekre. Egyes kontinenseken és az óceániai szigetekről a lakosság legalább 1600 kilométer távolságra vagy még tovább fog vándorolni, hogy az általuk eltűrt hőmérsékleten belül maradjon.

A szimulációk ugyanakkor azt mutatják, hogy a trópusok hűvösebb térségei zsúfoltak lesznek, ezen térségek népessége akár 300 százalékkal vagy még nagyobb mértékben nőhet. Ilyen népsűrűség mellett még inkább megjelenhetnek a járványok, a létfenntartáshoz szükséges források miatti konfliktusok – figyelmeztetnek a szakemberek, akik nem zárják ki a lakosság szokatlan nagymértékű migrációját.