hirdetés

Elment az MTV első rendszerváltás után szabadon kinevezett elnöke. Hankiss Elemér szociológus, irodalomtörténész, a Magyar Televízió korábbi elnöke rövid, súlyos betegség után halt meg. Hankisst az MDF elnöke Antall József miniszterelnök nevezte ki a köztévé élére. Hankiss Elemért az 1956-os forradalom után meghurcolták de nem ítélték el végül.

hankiss

Hankiss Elemér 1928-ban született Debrecenben, egyetemi tanulmányait Eötvös-kollégistaként az ELTE angol-francia szakán végezte 1950-ben. Az 1956-os forradalom után tíz hónapot töltött vizsgálati fogságban, hűtlenséggel és államellenes összeesküvéssel vádolták, végül bizonyítékok hiányában felmentették. Hankiss a 60-as években dolgozott az Európa Kiadónál, majd a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Irodalomtudományi Intézetének főmunkatársa volt. 1975-től csaknem húsz éven át az MTA Szociológiai Kutatóintézetének értékszociológiai és módszertani osztályát irányította, 1996 és 1998 között pedig az intézet igazgatója volt. 

A Magyar Televízió élére a rendszerváltás utáni első miniszterelnök az MDF elnöke Antall József nevezte ki. Hankiss 1990 és 1993 irányította az MTV-t. Tanított a pesti, a szegedi és a Közép-európai Egyetemen, és vendégprofesszor volt több külföldi egyetemen.
A szociológus munkáját számos elismeréssel díjazták. 1994-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztjét, 2006-ban Budapest díszpolgárának választották, míg 2007-ben Prima Primissima díjjal tüntették ki.