hirdetés

Beborította a hó szó szerint Isztambult és Athént. A szeszélyes időjárás miatt már rendkívüli intézkedéseket is bevezettek a két országban. Lehet ez lesz a jövő ? Görögbe, be meg Törökországba síelni fogunk járni ?

 

Súlyos havazás bénította meg Isztambult az elmúlt napokban. A heves havazás még a múlt héten kezdődött, ami miatt már beszakadt a repülőtér 2019-ben épített egyik tehertermináljának teteje, a légikikötő pedig ideiglenesen nem fogad és nem is indít járatokat.

A Reuters beszámolója szerint kedden Ali Yerlikaya, a város kormányzója helyi idő szerint 13 óráig betiltotta a személyautók használatát, hogy azok ne okozzanak fennakadást a hó eltakarításában és az utak sózásában.

Emellett rengeteg közalkalmazott adminisztratív szabadságot kapott, hogy ezzel csökkentsék az ingázást.

A város közelében lévő autópályákon rengeteg autó és teherautó esett a hó fogságába. Országszerte egyébként 4600-an rekedtek az utakon, és több ezer embernek kellett ideiglenes szállást biztosítani a rendkívül időjárás miatt.

A helyzet Görögországban sem jobb. Athénban szintén heves havazások bénítják meg a város forgalmát.

A helyzet annyira súlyos, hogy a kormány arra kérte az embereket, csak alapos indokkal menjenek ki az utcára, ezköben pedig munkaszüneti napot hirdettek.

Az iskolákban 46 ezer osztály állt át távoktatásra, a repülőtér forgalmát pedig Isztambulhoz hasonlóan korlátozták.

( Németh Attila )