hirdetés

Valami elkezdődött az óceánok mélyén. A wellingtoni Victoria Egyetem kutatói szerint az Új-Zéland keleti részének közelében észlelt fehéralga-virágzás azt sugallja, hogy az óceán is reagál a klímaváltozásra.
feheralga-uj-zelandA Global and Planetary Change nemzetközi folyóiratban közölt tanulmány szerint kedvező, meleg környezeti feltételek között a kokkolitofóra fitoplankton gyorsan növekszik és virágzásakor tejfehérré festi az óceán felszínét, nagy mennyiségű üledéket – kokkolitot – termelve.
A műholdas és a hajókról végzett megfigyelések szerint az óceán melegedése miatt az algavirágzás egyre délebbre vonul és enyhébbé válik, ugyanúgy, ahogy nagyjából 130 ezer évvel ezelőtt, az utolsó nagy meleg periódus idején – olvasható az egyetem honlapján.
– Eredményeink szerint az utolsó meleg periódus idején, amikor az óceán nagyjából 1-2 Celsius-fokkal volt melegebb a mostaninál, az üledék nagy részét kokkolit alkotta – magyarázta Bella Duncan, az egyetem kutatója, hozzátéve, hogy az óceánfenékre lesüllyedt kokkolit fehér iszapot hoz létre.

A jelek szerint most ugyanez a folyamat megy végbe, ami azt sugallja, hogy az Új-Zélandot övező óceán is elkezdett reagálni a globális felmelegedésre. Ezt a jelenséget a világ egyre több táján kezdik észlelni – mondta Lionel Carter, az egyetem Antarktiszi Kutatóközpontjának munkatársa, aki felügyelte a kutatást.

A szakember hozzátette, még nem tudni, hogy a változás milyen hatással lesz a halállományra, a szén-dioxid-felvételre és az óceán általános egészségére.
A kutatók az Új-Zélandtól délre fekvő régió vizeiből vettek üledékmintákat és lézeralapú módszert használtak a kokkolitlerakódások kimutatásához. – Egy kétméteres magminta 200 ezer évre visszamenőleg szolgál adatokkal az üledék összetételéről – magyarázta Duncan.