hirdetés

Egyszerre izgalmas, fantasztikus és egyben sokkoló a Samsung új szabadalma. Ha minden igaz, nemsokára bárki bárhol fényképezhet majd észrevétlenül, ha megveszi és beteszi a szemébe a fényképező kontaktlencsét.

szem600-600x330 techbook

A Samsung egyik legfrissebb szabadalma a virtuális valóságot viszi szó szerint még közelebb az emberekhez. A jövőben az okoskontaktlencsék lehetnek a trendik, ha a Samsung valóban elkészíti és piacra dobja szabadalmát. Így nemcsak a látást javítják majd, hanem arra is jók lesznek, hogy közvetlenül a szemünk elé vetítsenek bizonyos tartalmakat majd.

Az okoslencsében a szabadalom szerint helyet kapott egy apró képernyő (ez tud képeket vetíteni a szemünkbe), egy kamera (amelyet pislogással irányíthatunk), egy antenna (ennek segítségével kapcsolódhatunk a wifihez) és pár mozgásérzékelő szenzor is. Az eszköz maga nem teljesen autonóm – szükség van hozzá ugyanis egy okostelefonra is ahhoz, hogy szolgáltatásait teljes egészében kihasználhassuk, hiszen a feldolgozást például a telefonok végzik.

Mindez azt jelenti, hogy akik eddig azt mondták, hogy a Google Glass valami nagyon jópofa dolog, azok valami még szuperebbet kapnak a kezükbe. Helyesebben a szemükbe. Megmaradhat a pislogva fotózás lehetősége is, amit egyébként a Google okosszemüvege is tud, ugyanakkor a lencse biztos, hogy sokkal kedveltebb dolog lesz, ha egyszer megérkezik, hiszen nincs szára, kerete, és a telefont touchpadként használva könnyedén vezérelhető is.

Jogi, társadalmi, biztonságtechnikai szempontból természetesen számos kérdést felvet a láthatatlan kamerák használata – kinek van joga ezeket használni? Ha a használat széles körű, miként lehet ezen eszközöket könnyen észlelni, távolról semlegesíteni vagy működésüket felfüggeszteni, esetleg kikapcsolni, illetve van-e ennek bármilyen pszichológiai, fiziológiai vagy fizikai kockázata egészségügyi szempontból.

A Samsung nem az egyetlen cég, amelyik az okoskontaktlencsék irányába kacsingat, hiszen a Google is bír két ilyen jellegű szabadalommal, amelyekben hajlékony elektronika és szenzorok vannak, és a könnyből állapítja meg használójának vércukorszintjét. Érdekesség még, hogy mind a Samsung, mind pedig a Google ugyanabban az évben, tehát 2014-ben adta be a szabadalmi kérelmet. Ugyanakkor mindez még nem jelenti azt, hogy a koreai cég meg is valósítja, amit elképzelt, de ha lát benne piaci potenciált, akkor biztos nem hagyja porosodni a technológiát.

(Fotó: Techbook)