hirdetés

Tizennyolc év börtönbüntetésre ítélték és élete hátralevő részében eltiltották a közügyektől a kolumbiai főváros, Bogota egyik korábbi főpolgármesterét, Samuel Moreno Rojast. A politikus csúszópénzeket fogadott el közmunkákat érintő megbízások kiosztásakor.

Samuel-Moreno-Rojas bogota polgármestere

Az 56 éves Samuel Moreno Rojasra a hatóságok ezenfelül 210 millió pesó (mintegy 19 millió forintos) pénzbüntetést szabtak ki. Az ügyészség tájékoztatása szerint a főpolgármester hivatali ideje alatt egy több mint hatmilliárd pesó (körülbelül 545 millió forint) értékű „jutalékrendszer” elosztását igazgatta 2009-ben a mentőszolgálatok munkájának elvégzésére vonatkozó, mintegy 6,2 milliárd forint értékű megbízás odaítélésekor.

A baloldali Alternatív Demokratikus Pólus tömörülés színeiben politizáló Moreno Rojast 2007-ben választották meg Bogota élére. 2011 májusában felfüggesztették posztján, majd előzetesen őrizetben tartották, mert a hatóságok mulasztásokat találtak a közmunkákat érintő szerződések kezelésénél.

A korábbi polgármester ellen egy másik eljárás is indult korrupció miatt: a hatóságok szabálytalanságokat találtak a Transmilenio nevű, helyi közösségi közlekedési rendszer megépítésére vonatkozó megbízás körül, és azzal vádolják Moreno Rojast, hogy ezzel közel 200 millió pesós kárt okozott a kolumbiai államnak.