hirdetés

Évente mintegy 300 új HIV-fertőzöttet regisztrálnak az országban. Jelenleg körülbelül 1700 embert kell HIV-fertőzés miatt rendszeresen szűrni, ez a szám pedig évről évre nő, legalábbis Szlávik János doktor szerint. Sajnos az elmúlt 8 évben a kormány szinte minden támogatást megvont, ami a HIV-fertőzés terjedésének a prevencióját segítette volna. Ilyen volt többek között a tűcsereprogramok leállítása is.

HIV

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa megerősítette, hogy bár nincs az országban HIV-járvány, de nagyon sok a felderítetlen fertőzött. Szlávik János szerint legalább 4000 hazai beteg lehet, az érintettek több mint fele nem is tud az állapotáról, ezért sokkal több embert kellene szűrni. Évente például 40-50 esetben már a sokkal veszélyesebb AIDS-stádiummal kell kezelni a pácienseket.

A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentéséből kiderül, hogy nem megfelelőek a felvilágosító kampányok, gyakran épp azért adják tovább a HIV-vírust a fertőzöttek, mert nincsenek tisztában azzal, hogy betegek. A KSH adatai alapján 2014-ig 2845 fertőzést jelentettek az országban.

Szlávik János doktor szerint ez a szám azonban nem pontos, mert tartalmazza az elhunytak számát és a nálunk diagnosztizált migránsokat is. A szakember szerint tény az is, hogy nemcsak a HIV, de más nemi úton terjedő betegségek is egyre gyakrabban fordulnak elő.

Sajnos az utóbbi nyolc évben a kormányzat szinte minden olyan támogatást megvont, ami a HIV-fertőzések elleni prevenciókat eddig segítette. Ilyen volt többek között a tűcsereprogramok leállítása, azaz a források megvonása, de a sort sorolhatnánk. Az ügy azért is érdekes, mert már tavaly felhívta a figyelmet a HIV-probléma drasztikus ugrására a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete.