hirdetés

Elhunyt az ismert pszichiáter, akinek sokat köszönhetnek a homoszexuálisok. Robert Spitzernek fontos szerepe volt ugyanis abban, hogy a homoszexualitás lekerült a betegségek listájáról az Egyesült Államokban.

robert-spitzer

Robert Spitzer 83 évesen halt meg Seattle-ben. A pszichiáter az 1970-es években nagy feltűnést keltett azzal, hogy nem akarta a mentális betegségek listáján látni az azonos neműek iránti vonzódást, és melegjogi aktivisták szerint Spitzernek köszönhető, hogy az Amerikai Pszichiátriai Társaság 1973-ban törölte is a homoszexualitást a mentális rendellenességek közül. Addig a szakemberek közül is sokan úgy tartották, hogy a homoszexualitás a megfelelő terápiával „gyógyítható”.

Három évtizeddel később Robert Spitzer újra a viták kereszttüzébe került azzal a kutatásával, amelynek eredménye szerint a melegek közül némelyek, főleg az erősen motiváltak, úgynevezett reparatív terápia segítségével képesek „megszabadulni” homoszexualitásuktól, és heteroszexuálisként teljes életét élni. Melegszervezetek azzal vádolták az addig ünnepelt pszichiátert, hogy tesztjeihez nem véletlenszerűen, hanem szándékosan keresett „megfelelő” alanyokat.

A New York-i Columbia Egyetem nyugalmazott professzora tíz év múlva, 2012-ben visszavonta tanulmányát, és bocsánatot kért a melegközösségtől. Azt mondta, a dolgozat „fatális tévedése”, hogy nincsen semmilyen eszköz a kísérleti személyek kijelentésének igazolására.