hirdetés

Eladták Akalit. A Balatonon félszáz évig cirkáló hajó miután hajózhatóvá vált a Sió-csatorna, a jövő héten várhatóan le tudják engedni rajta a 90 személyes vízibuszt. A hajót a barcsi önkormányzat vásárolta meg a Drávára, turisztikai célokra.

akali_2

A napokban megnyitott Sió-zsilipnek köszönhetően válik lehetővé a vízibusz leengedése a Sió-csatornán a Keselyűsi zsilipig, ahonnan a Dunán keresztül folytatja útját, míg végül a Drávára kerül. A hajó egyelőre azért nem indulhat el a csatornán, mert a következő napokban a sok csapadék miatt várhatóan intenzívebbé kell tenni a vízeresztést a Balatonból. Az ezzel járó uszadék veszélyeztethetné a hajó épségét, a magas vízszint pedig akadályozná abban, hogy elférjen például a simontornyai híd alatt.

Az 1959-ben épült Akali vízibusz – eredeti nevén Megyer – több mint 50 évet szolgált a Balatonon, jobbára menetrend szerinti hajóként közlekedve. Szegecselt alumíniumból készült, és a Dráván különösebb problémák nélkül szolgálhat még akár évtizedekig. A barcsi önkormányzat 18,5 millió forintért veszi meg a büfével és teremmel is rendelkező, vagyis kisebb rendezvények megtartására is alkalmas vízibuszt, amely a Dráván fog közlekedni a jövőben.