hirdetés

Rekordáron kelhet el a legelső Pókember-képregény. Négyszázezer dollárért, azaz 111 millió forintért kelhet el egy csütörtöki árverésen a híres képregény legelső darabja, amely már lassan 54 évvel ezelőtt készült.

pókember

A jelenlegi tulajdonos, Walter Yakoboski 1979-ben minden pénzét feláldozva kezdett ritka képregényeket gyűjteni, remélve, hogy szenvedélye egy nap remek befektetésnek bizonyul. Gyűjteményének legértékesebb darabja az Amazing Fantasy képregénysorozat 1962 augusztusában megjelent 15. száma, amelyben először szerepelt a Pókember.

Yakoboski 1980-ban vásárolta meg a füzetet 1200 dollárért. Az annak idején 12 centért árult képregény borítóján Pókember egy gonosztevőt ragad meg egyik karjával, a másikkal pedig hálójába kapaszkodik.

Ez az első alkalom, hogy tényleg eladok valamit. Harminchat éve nálam van, itt az ideje, hogy megváljak tőle – mondta a 60 éves férfi, aki a befolyó összegből néhai édesapja Long Island-i zöldségfarmját szeretné megvásárolni.

A dallasi Heritage Auctions csütörtöki aukcióján Yakoboski gyűjteményének más darabjaira is lehet licitálni, köztük egy 1963-as Pókember-képregényre, A fantasztikus négyes két, valamint a Justice League of America egy számára, amelyek együtt további 75 ezer dollárt hozhatnak.

Az aukciósház illetékese szerint az Amazing Fantasy 15. számából jelenleg 4-5 ezer példány van forgalomban, de Yakoboskié szinte vadonatúj állapotban van. 2011-ben egy magángyűjtő állítólag 1,1 millió dollárt fizetett egy majdnem kifogástalan állapotú példányért, ám a Yakoboski tulajdonában lévő füzettől várt 400 ezer dolláros vagy annál magasabb leütési ár nyilvános árverési rekordot jelentene a képregény esetében.