hirdetés

A gyermekáldások elmaradása világszerte problémaként jelentkezik, Magyarországon kifejezetten kritikus értéknél tart a termékenységi arányszám. A probléma egyik fő oka a nagyszámú nemfunkcionális férfimeddőség, amelyen lehet segíteni, ám az érintettek sokszor nem is tudják, hogy mit tehetnének.

kisbaba-telegraph

Történelmi távlatában nézve a hazai, de akár az európai nemzeti népszaporulat csökkenését, igen borús képet látunk. A reprodukciós ráta (termékenységi arányszám, amely megmutatja, hogy hány gyermeket szül átlagosan egy nő élete folyamán) kritikus értéknél tart hazánkban (jelenleg 1,28-1,3), ami a nemzet fogyását vetíti előre. A nyugati országokban is csak pár tizeddel magasabb (1,6%) értékek vannak, egész Európában cselekvésért kiált a probléma – mondta dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora, aki munkájának jelentős hányadát az Amerikai Egyesült Államokban végzi.

A gyermekáldások elmaradása világszerte problémaként jelentkezik, még Kínában – ahol korábban megadóztatták a sokgyerekeseket – és Indiában is sokan hiába várnak babára. Ez a probléma ezen országokban persze még nem mutatkozik meg élesen a lakosság jelenlegi nagy létszáma miatt.

A nyugati államokban a jelentős család- és gyermekjóléti programok által emelkedett a termékenységi arányszám, remélhetőleg a CSOK idehaza is  ösztönzi majd a gyerekvállalási kedvet. Ugyanakkor a pároknak fontos gondolniuk azoknak a lehetséges egészségügyi problémáknak a kiküszöbölésére, amelyek meggátolhatják őket a gyermekvállalásban: tény, hogy a meddőnek vélt párok esetében 60 százalékban a férfiak „felelősek” a terméketlenségért, és csak 40 százalékban a nők.

A férfiak megtermékenyítő képességével baj van. Egyre csökken a férfiak spermaszáma Ausztráliától Angliáig, Dániától Izraelig. A magyar férfiak megtermékenyítő képessége 20 éves távlatban a ‘megtermékenyítésre alkalmatlan’ szint felé mutat és már most is minden ötödik fiatal férfit érint. Mindenütt spermabankokra lett szükség. Mégis, Dániától eltekintve, általánosan spermiumhiánnyal találkoznak a rászorulók. Az ok: általános donorhiány van. A jelentkező donoroknak 8 hónapos egészségszűréses procedúrán kell átesniük, ami sokakat elriaszt. A vizsgálatok, dokumentációk, limitálások is sok időt vesznek igénybe – nyilatkozta Ősapay doktor.

Ma már Magyarországon is minden ötödik pár hosszas küzdelmet folytat a kívánt babáért, sokan fordulnak a lombikbébiprogram felé. A szakember szerint sajnálatos a Krio Intézet döntése, hogy beszünteti a spermium-donorprogramot, miután az ÁNTSZ letiltotta számára spermiumok behozatalát külföldről.

Tény, hogy idehaza a tavalyi mindössze 153 spermát felajánló jelentkezőből csak kettő lett alkalmas donor, Angliában pedig egyidejűleg ezrek közül is csak 9 felelt meg. Sokkal több hazai spermadonorra van szükség, ezért szorgalmazni kell a hazai spermabankok fokozott állami támogatását – indítványozza a szakember, aki emellett a férfiak tájékozottsági szintjét is növelné.

A nemfunkcionális férfimeddőséget a csökkent spermakép (spermiumok csökkent száma, mozgékonysága, torzult alakja) okozza, amelynek eredete számos tényezőre vezethető vissza a férfiak életmódjától, öltözködésétől, környezetétől kezdve időben visszafelé a magzati időben ért káros hatásokig, amely az anya étkezésével függhet össze. Ennek tudatosítására fokozott hangsúlyt fektetnek az Egyesült Államokban, de Magyarországon is oktatni kellene, hogy a szülők mire ügyeljenek a magzat megfogantatásától kezdve a gyermek felnövekedése során, hogy a leendő férfinak egészségesen működő genitális szervei legyenek – tette hozzá dr. Ősapay György.