hirdetés

Rossz hír de igencsak megugrottak a bolti lopások. Megyei összehasonlításban Budapest vezet a jogsértéseket tekintve, amit Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Pest követ, ami érthető itt van a legtöbb bevásárlóközpont és üzlet. Ráadásul ezen tolvaj bandákat bűnszervezetek irányítják és dolgoztatják nem árt tudni.

 

Állítólag a magas infláció, a romló kilátások és a megélhetési válság egyik újabb hatása, hogy jelentősen megnőtt a bolti lopások száma Nyugat-Európában, és Magyarországon is, amelynek következtében már egyes alapvető élelmiszerekre is biztonsági címkéket helyeznek az üzletekben.

Magyarországon szintén problémát jelent a bolti lopások fokozódása. Az ORFK adatai szerint több mint 22 százalékos az emelkedés a lopásokat tekintve az előző évekhez képest

Az adatok szerint legtöbbször, összesen 8396 esetben a hiper- és a szupermarketekből, valamint az egyéb, vagyonőrt foglalkoztató üzletekből loptak az idei első tíz hónapban országosan, ami 22,52%-os emelkedést jelent éves szinten.

A tolvajok emellett jellemzően kisboltokban, dohányboltokban, üzemanyag-töltőállomások shopjában követték el az 50 ezer forintot meg nem haladó lopásokat, megyei összehasonlításban pedig Budapest (807) vezet a jogsértéseket tekintve, amit Borsod-Abaúj-Zemplén megye (135) és Pest (130) követ.

Az ORFK adataiból pedig az is kiderült, hogy minden egyes termékkategóriába tartozó terméket (köztük élelmiszert, szeszes italt, műszaki és ruházati cikket) többször loptak idén októberig, mint korábban, leszámítva a mobiltelefonokat és kiegészítőket, mivel ebben a két esetben némi csökkenés mutatkozott meg.

Az is tény, hogy a szegényebb országrészből a szervezett bűnözői körök is beléptek ezen tolvaj csapatok bevetésére, hisz az éjszakai életben már nincs mit lopni és nincs kitől, azonban sok az éhes száj, akiket etetni kell. Így az ügyes kezű tolvajokat bizony a maffia irányítja és működteti. Ezen körök szervezetten működnek, hierarchikus rendszerben és jól. A slágertermi pedig a kozmetikai cikkek elcsenése úgy tudjuk, és sokan Ausztriában a határ mellett vetik be magukat inkább, állítólag kisebb a lebukás veszélye és a büntetési tétel is.

Nem titok ezen bandák úgy lopnak, olyan praktikákat bevetve, amire álmunkba sem gondoltunk volna. Azonban a lopott szajré értékesítése már nem az erősségük. Ezen termékeket hol megrendelésre lopják, hol pedig magánszorgalomból némi kis pluszért, amiről a bűnszervezetek vezetői nem is tudnak. Így mondjuk egy 200 ezer forintos parfümöt a nagyobb parkolókban akár 10 ezer forintért is oda adják a zsebesek.