hirdetés

A nép- és világzenei formációkban éneklő Krámli Kinga endometriózisban szenved, de a rá váró műtétből csak heti egyet finanszíroz az állam.

krámli kingaA Facebookon fakadt ki a 34 éves énekesnő és pedagógus, Krámli Kinga a magyar egészségügy miatt. Krámli több világ- és népzenei formációban énekelt (Napra, MINGU, Fondor, Armenia Jazz Quintet), emellett pedig tanárként dolgozik.

A posztban arról ír, hogy 9 éve az endometriózis nevű nőgyógyászati betegségben szenved, amely miatt nem tud teljes életet élni és már komoly fájdalmai is vannak. Endometriózis esetén a méhet körülvevő méhnyálkahártya a méhen kívül is jelen van, más szervekbe is betör és roncsolja azokat. Minit írja, neki a beleit érintette a betegség, amelyek emiatt összenőttek egymással, a méhével és a petefészkeivel.

Krámli egyszer már átesett egy műtéten, akkor egy többórás operáció alkalmával segítettek az összenövéseken, eltávolították a betegség miatti cisztáját, és az endometriózisos csomókat is leszedték, azóta viszont súlyosbodott az állapota, szinte folyamatosan fájdalmai vannak, rengeteg fájdalomcsillapítót szed, az állapotán pedig már csak bélszakaszkimetszéssel lehetne segíteni.

A rá váró műtét igen kockázatos és nagyobb orvosi teamet is igényel, ilyen mély érintettségű endometriózisos műtétből viszont csak heti egyet támogat az OEP-utód (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő). Ezért a várólista is hosszú. Nekem most, jelen állás szerint 2022. január 19-én lesz az operációm. Négy év múlva.

Az énekesnő azt írja, ha bélelzáródása lenne, akkor életmentő műtétként azonnal megműtenék, egy másik opcióként pedig az is felmerült, hogy kétmillió forint ellenében már a jövő hónapban meg tudnák műteni a klinikán működő kft.-n keresztül.