hirdetés

Nagy a baj. Csaknem 10 százalékkal csökkent tavaly az északi simabálna, az egyik legritkább tengeri emlősfaj populációja – közölte az Északi Simabálna Konzorcium fajmegőrző csoport. Fél évszázada drasztikusan csökken az állomány.

 

A kutatók adatai szerint az északi simabálnák (Eubalaena glacialis )egyedszáma 2019-ben 366 volt, 2020-ban pedig 336-ra esett vissza. Ez két évtizede a legalacsonyabb egyedszám. Az északi simabálnák egykoron nagyszámban éltek az Egyesült Államok északkeleti és Kanada partvidékén, ám populációjukat megtizedelte a kereskedelmi halászat. Az amerikai kormány már több mint 50 éve a veszélyeztetett fajok közé sorolja őket.

Az elmúlt években magas volt a halálozási arány és alacsony a szaporulat körükben, mivel könnyen belecsavarodhatnak a halászhálókba és ütközhetnek nagy tanker hajókkal, és még ha túl is élik a baleseteket, kevésbé képesek táplálkozni és párosodni – magyarázta Scott Kraus, a konzorcium elnöke.

Az északi simabálnák novembertől áprilisig az Atlanti-óceán jéghideg északi részéről a melegebb georgiai és észak-floridai vizekre vonulnak világra hozni utódjaikat.

Azonban a sima bálnák nem csak fogynak, hanem zsugorodnak is. Egy közelmúltban közzétett kutatás szerint átlagosan egy méterrel kisebbek lettek az északi simabálnák a húsz évvel ezelőtti egyedekhez képest, ami aggasztó a faj fennmaradásának szempontjából.
A drónos és légi felvételekkel alátámasztott tanulmány szerint a veszélyeztetett fajok közé tartozó északi simabálnák fiatal generációja már nem olyan hosszú, mint a húsz évvel ezelőtti példányok.

(Ajtai)