hirdetés

Az idősek világnapja alkalmából az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat friss adatokat tett közzé az uniós népesség elöregedéséről. Szinte minden tagállamban az elmúlt tíz évben jelentősen növekedett az idősek aránya a fiatal lakossághoz viszonyítva.

idos-kezMíg 2005-ben az összlakosság 4 százaléka volt 80 év feletti, tavaly már elérte az 5,3 százalékot ez az arány – derült ki az Eurostat csütörtöki jelentéséből.

Az Európai Uniónak jelenleg közel 27 millió 80 éven felüli állampolgára van, és ez hétmillióval több, mint tíz évvel korábban volt. A tagállamok majdnem mindegyikében nőtt a korosztály lakosságon belüli aránya, ami legalábbis részben a várható élettartam növekedésével magyarázható. A 80 éves korban még várható átlagos élettartam 2004-ben 8,4, 2014-ben viszont már 9,5 év volt.

Bár az utóbbi tíz évben csökkent az arányuk, még mindig a nők adják a 80 év felettiek mintegy kétharmadát. A nők felülreprezentáltsága minden uniós tagországban megfigyelhető.

Az Eurostat szerint lakosságszámra vetítve tavaly Olaszországban élt a legtöbb 80 év feletti ember, 6,5 százalék volt a lakossági arányuk. Ezt Görögország (6,3), Spanyolország (5,9), Franciaország (5,8) és Portugália követte. A skála ellentétes végén Írország és Szlovákia (3,1), illetve Ciprus (3,2) található.

Magyarországon az összlakosság 4,2 százaléka volt 80 év feletti 2015-ben, és körükben 70,5 százalék a nők aránya.