hirdetés

Továbbra sem tudni, hogy a kokainfogyasztással vádolt sportolókat nem-e húzták csőbe ? Így azt sem tudni, vizsgálták-e ezen lehetőséget a szövetség illetékesei mielőtt kiszabták a 10 hónapos büntetésüket. Azaz bűzlik ez az egész kajakos drog sztori. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége azért rendkívüli ülésén határozatot fogadott el a drogteszten megbukott két, volt válogatott kajakos, Csipes Tamara és Dombvári Bence ügyében. Ennek lényege, hogy eltiltásuk ideje alatt is biztosítsák számukra a lehetőséget sporttevékenységük folytatására.

csipes

Sajnos továbbra sem tudni pontosan , hogy az MKKSZ illetékesei kivizsgálták-e a kokain ügybe kevert sportolóknál, hogy nem-e valaki csőbe húzta őket ? Nem tehetett-e bárki a sportolók italjába drogot ? Mi feltettük ezen kérdéseinket az MKKSZ vezetőségének írásban, de sajnos választ eddig nem kaptunk. Így egyelőre mi kizárni sem tudjuk, hogy a sportolókat nem –e szánt szándékkal járatták-e le. Az is tény kérdése, hogyha ezen körülményt nem vizsgálta az MKKSz illetékes vezetősége, és erre nem figyelt oda az egykori baloldali és liberális politikusból lett elnök Baráth Etele, akkor másodfokon aligha lesz védhető ez a 10 hónapos eltiltás! Így a két sportoló feltehetőleg, ha fellebbezz simán megnyerhetik életük legnagyobb csatáját.

dombóvári

Az MKKSZ fegyelmi bizottsága hétfőn első fokon tízhónap eltiltással sújtotta a Honvéd két versenyzőjét, akiknek drogtesztje pozitív eredményt hozott. A szervezetükben kokain nyomaira bukkantak.

A szövetség keddi tájékoztatása alapján a határozatban rögzítették, hogy “a két korábbi válogatott versenyzőnek az őket foglalkoztató szakosztállyal együttműködve biztosítani kell a lehetőséget, hogy edzhessenek.

Az elnökség ezért felkérte Schmidt Gábor főtitkárt, Csabai Edvin szakmai igazgatót és Storcz Botond felnőtt vezetőedzőt, hogy dolgozzon ki egy olyan koncepciót, amely lehetőséget teremt a két sportoló számára, hogy büntetésük letelte után visszatérhessenek a válogatott keretbe” – mondta Baráth Etele, az MKKSZ elnöke, aki hangsúlyozta: a terv természetesen csak a másodfokú döntés ismeretében konkretizálódhat.

baráth etele

Az elnökségi ülésen határozat született arról is, hogy az ebben a fegyelmi ügyben is másodfokon eljáró fellebbviteli bizottságot a fegyelmi bizottság volt vezetője, Lőrinczy György fogja vezetni.

Amennyiben a két versenyző hivatalosan is fellebbezést nyújt be a fegyelmi bizottság hétfőn meghozott elsőfokú döntése ellen, akkor még májusban jogerős döntés születhet az ügyben. A fellebbezésre 15 nap áll rendelkezésre.

Az elsőfokú határozat azt mondja ki, hogy a két kajakost a “szövetség versenyein való részvételtől” tiltották el.

Az eltiltás a versenyektől azt jelenti, hogy nem indulhatnak az idei válogatókon, így nem lesz esélyük bekerülni az augusztusi, milánói, olimpiai kvalifikációs világbajnokságra utazó csapatba sem. Mivel azonban a vb-n nem személyek, hanem nemzetek szereznek kvótákat a jövő évi, riói játékokra, jövő tavaszi visszatérés esetén mindkét kajakosnak lehetősége lesz arra, hogy kiharcolja az olimpiai indulás jogát.

Az MKKSZ április 21-én kapott értesítést a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatójától arról, hogy két felnőtt válogatott versenyző drogtesztje kokainnal pozitív lett. Tiszeker Ágnes tájékoztatta az MKKSZ-t, hogy egy versenyidőszakon kívüli teszt készült, melynek pozitív eredménye a felkészülési időszakban nem minősül doppingolásnak. A szövetség szakmai vezetése úgy döntött, hogy az érintett versenyzők válogatott kerettagságát megszünteti, a szövetség szakmai igazgatója pedig a kerettagsággal együtt járó juttatásokat is megvonta az érintett sportolóktól, valamint nem jelölte őket a júniusi bakui Európa Játékokra. Az MKKSZ múlt hétfőn közölte, hogy fegyelmi eljárást indít a versenyzőkkel szemben.