hirdetés

A Vénuszon egykoron volt élet. Azonban ma már véletlenül sem illik az emberbarát jelző az égitestre, szinte egy csepp víz sincs a bolygó felszínén, ellenben a légkör többsége szén-dioxidból áll, és az átlaghőmérséklet 460 fok környékén mozog. Egykor viszont akár emberek is élhettek volna a bolygón a NASA tudósai szerint.

vánusz-ufo.zugA kutatók klímamodellek segítségével számolták ki, hogy a Vénuszon egykor volt egy sekély óceán, valamint az emberi életre alkalmas hőmérséklet – közel kétmilliárd éven keresztül.
A légkör kilencvenszer vastagabb, mint a Földön. A kutatók szerint ez a két bolygó különböző forgási sebessége miatt alakulhatott ki így. Ennek köszönhetően egy nap a Vénuszon 117 földi nappal egyenlő, mivel a Vénusz jóval lassabban forog a tengelye körül. Egykor azonban a bolygó légköre a mai Földére hasonlított írja az Independent.
A NASA már az 198-as években bizonyítékokat talált arra, hogy a Vénuszon valaha volt óceán.
A bolygó közelebb van a Naphoz, mint a Föld, ennélfogva pedig jóval több napsütés is éri. Ennek hatására az óceán vize elpárolgott, a vízmolekulák hidrogénre és oxigénre bomlottak az ultraviola sugárzás hatására, a hidrogén pedig az űrbe szökött.
Miután nem maradt víz a felszínen, a szén-dioxid beépült a légkörbe, beindult az üvegházhatású gázok termelése – és így született meg a mai, elviselhetetlenül perzselő hőség a Vénuszon.