hirdetés

A romániai  Nagyszebenben okozott riadalmat egy fiatal medve. Három órán át bolyongott a városban, az emberek elől a háztetőkön mászkálva próbált menekülni. Az eset épp akkor történt, mikor a Környezetvédelmi Minisztérium félezer medve kilövésére adott engedélyt.

medve-a-haztaetonA medve a várossal szomszédos erdőből tévedt a lakott területre, és éjszaka a város főterére is bejutott. A reggeli órákban nagy riadalmat keltett a járókelők körében. Az állat maga is megrémült, és menekülni próbált. Felmászott a háztetőkre, és egyik háztetőről a másikra ugorva próbált kijutni a lakott területről.

A hatóságok előbb altatólövedékekkel próbálták ártalmatlanná tenni, de amikor egy gyárudvarba jutott, ahol ötven ember életét veszélyeztette, éleslövedéket használtak.

Cristian Roman, Szeben megye prefektusa az Agerpres hírügynökségnek elmondta, indokolt volt éleslövedéket használni, de a hatóságok ennek ellenére bűnügyi dossziét nyitottak a fegyverhasználat miatt. Hozzátette, az állat semmi jelét nem adta annak, hogy az altatólövedékek hatása alá került volna.

Az eset éppen akkor történt, amikor Romániában élénk vita tárgya a nagyvadak kilövési kvótája. A Környezetvédelmi Minisztérium 552 medve kilövésére adott engedélyt a következő vadászidényben, de végül a környezetvédők tiltakozása és a mártír medve halála miatt visszavonták a korábban közvitára bocsátott javaslatot.

(Fotó: Agerpres)