hirdetés

Elképesztő plasztikai bravúrt hajtottak végre indiai orvosok: egy 12 éves kisfiú csecsemőkori tüdőgyulladás miatt elvesztett orrát saját homlokán növesztettel pótolták.

Arunt Patel 2Arun Patelt szülei Madhja Prades állambeli falujuk orvosához vitték el, amikor röviddel születése után tüdőgyulladást kapott. A kezeléstől a kisbaba állapota azonban romlott, a fertőzés kiterjedt szövetkárosodást okozott, ami miatt elvesztette az orra nagyobb részét.

Több mint egy évtizeddel később a Madhja Prades-i Indaur nagyváros egy orvoscsoportja úgy döntött, ritka, négy szakaszból álló plasztikai műtétet végeznek el, hogy Arun új orrot kaphasson. Asvini Das, a sebészcsoport vezetője a BBC-nek elmondta, bízott abban, hogy az új orr ugyanolyan jól fog működni, mint a kisfiú más szervei. Hozzátette, hogy nagyjából egy évig tartott a teljes műtétsorozat.

Arunt Patel

Az első szakaszban Arun homlokára bőrszövetet ültettek, hogy legyen helye az új orr növekedésének. Ezután speciális szer beinjekciózásával serkentették a szövet növekedését. A második szakaszban a kisfiú mellkasából vettek ki porcot az új orrhoz, amely három hónapon keresztül nőtt a homlokán. A harmadik fázisban leoperálták a mesterséges orrot a homlokáról és az arcába ültették. Végül a negyedik szakaszban plasztikázták a kisfiú homlokát.

Három éve már végeztek hasonló műtétet Kínában, akkor egy férfi közlekedési balesetben megsérült orrát helyettesítették egy újjal.

(Fotó: BBC)