hirdetés

Kedd hajnalban rögzítette a rendőrségi autó kamerája a jelenséget. Az autó nagyságú meteoritot több USA államban is észlelték. 

meteor PortlandAz USA Maine államához tartozó Protlandben járőröző rendőr vette észre az égen áthasító tűzgolyót, fényvillanása csupán néhány másodpercig tartott, de több amerikai államból látták.

Az Amerikai Meteorológiai Társaság Maine-ből, Vermontból, New Hampshire-ből, Massachusettsből, Rhode Islandből, Connecticutból, New Yorkból, New Jerseyből, Pennsylvaniából és Kanada egyes helyeiről jelentett észlelést. Hatalmas hangrobbanásról is beszámoltak a szemtanúk.

Tim Farris, a portlandi rendőrség őrmestere a tűzoltóság központja előtt parkolt, amikor fedélzeti kameráján megjelent a tűzgömb. Hallották, amint felkiált: „Te jó isten!”

A Washington-hegyi megfigyelőállomás munkatársai is kaptak jelentéseket a meteor érkezéséről, de a köd miatt a hegytetőről nem láthatták azt.

Sem személyi sérülést, sem tárgyi kárt nem okozott a kozmikus test zuhanása.

Mike Hankey, az Amerikai Meteorológiai Társaság egyik vezetője a CNN-nek elmondta, hogy rendszeresen történnek ilyen estek, mikor a Föld légterébe belép egy aszteroida, ami a súrlódás okozta hő miatt szétdarabolódik a légtérben. Azonban ilyen nagyméretű meteoritok csak nagyjából évente egyszer csapódnak a Földbe.

A jelenséget ritkán sikerül rögzíteni, utoljára 2013. február 15-én Oroszországban, Cseljabinszk mellett videóztak le meteorhullást. Akkor több mint ezer ember sérülését okozták a hangrobbanás következtében kitörő ablakok és a lehulló tetőcserepek.