hirdetés

Mai cikkünk témája igencsak tabunak számít a mindennapokban, hiszen senki nem szeret róla beszélni. Ennek köszönhetően egyre nagyobb szegmense lehet érintett a nemileg érett lakosságnak, hiszen a megfelelő tájékoztatás és felkészítő beszélgetés hiányában könnyen beleeshetnek a különböző betegségek csapdájába az emberek.

 

Beszéljünk róla!

A nemi betegségek kérdésköre mindig is inkább a szőnyeg alá söpört témák közé tartozott, hiszen ki szeret az együttlét során arra gondolni, hogy milyen kórokozók betegíthetik meg egy intim kapcsolat során? Ugye, hogy senki? Pedig számtalan lehetőség van arra, hogy egy átmeneti, egy életre szóló vagy éppen halálos kimenetelű nemi betegséggel találjuk szembe magunkat, ha nem vigyázunk.

Itt az ideje, hogy megismerjük őket név szerint.

Trichomoniasis

Ez az általában tünetmentes betegség az egyik legnépszerűbb a világon. A húgyúti és nemi szervekben telepszik meg, és akad, akinél semmilyen tünetet nem okoz, így nyugodt szívvel fertőzheti a partnerét. Ha tünetet okoz: nőknél szeméremtesti viszketés, habos, zöldes folyás jelentkezik. Férfiaknál égő, csípő érzést okoz vizelésnél.

Mindkét esetben mintavétel alapján lehet meggyőződni a jelenlétéről. Aránylag könnyen kezelhető betegség.

Chlamydia

Szintén tünetmentesen kezdődik és fertőz, majd később alhasi fájdalom, sárga, nyúlós folyás figyelmeztet, de nem ritka a nemi szervek duzzanata sem. Jó hír, hogy antibiotikummal hatásosan kezelhető, mert annak hiányában akár meddőséget is okozhat.

Gonorrhea

Ez a csúnya nevű betegség más néven a kankó vagy tripper. Ugye, így még félelmetesebb? Nőknél nem annyira súlyosak a tünetek, hiszen kimerül a gyakori vizelési ingerben, egy kevés folyásban és némi enyhe hasi fájdalomban. Nagyon fontos, hogy ha várandós nőről van szó, az meglehetősen veszélyes a magzatra nézve, mert megfertőződhet.

Férfiaknál ez már jóval komolyabb, mert néhány tünetmentes nap után a húgycső gyulladásának köszönhetően gennyes húgycsőfolyás jelentkezik, ami mellé égő érzés társul. Antibiotikum kúra szükséges!

Szifilisz

A behatolás helyénél alakul ki a gyulladás. Ez kifekélyesedik, és később hegesedve gyógyul. Nőknél mivel a belső nemi szerveket érinti, így könnyen rejtve marad, de szinte biztos, hogy várandósan megfertőzi a babát, így nagyon veszélyes.

Férfiaknál a pénisz duzzanatával és vizenyő kialakulásával jár, ami a fertőzésre utal. Teljes gyógyulás nem érhető el, antibiotikummal kézben tartható a betegség.

Nemi herpesz

Ha egyszer elkaptad, bármikor újratámadhat. Stressz hatására különösen hamar visszatér. Az intim területeken jelentkezik égő, viszkető hólyag, ami sebesedik. Tüneti kezelést érdemes alkalmazni, végleges gyógymódja nincs.

HPV

A nők 80%-a megfertőződik élete során valamelyik válfajjal, de nem biztos, hogy az méhnyakrákot is okoz. Mindkét nemre veszélyes, mert okozhat száj és végbél körüli rákot is, ezért óvatosan az orális vagy anális szexszel. Megfelelő immunrendszer esetén 1-2 év alatt gyógyszeres kezeléssel legyőzhető.

HIV

Nem csak nemi úton terjed, elég egy nyílt seb és fertőzött vér, vagy akár egy fertőzött tű, és kész a betegség. Az immunrendszert támadja, ami ha leépül, akkor nincs mi védjen a fertőzésekkel szemben, így akár egy kisebb infuenza is súlyossá válhat. Gyógyszeres kezeléssel kordában tartható, végleges gyógyulásról nagyon ritkán számolnak be szakemberek.

Ha el szeretnéd kerülni a fenti betegségeket, vagy legalábbis csökkentenéd az esélyüket, használj óvszert, és felelősen élj szexuális életet!