hirdetés

Szenzációs. Új majomfajt fedeztek fel. Az új kabócamajomfaj a közeli Urubamba folyóról kapta a nevét. Teljesen véletlenül egy egy vadásszal való véletlen találkozásnak köszönhetően a kutatók hozzájutottak az újonnan felfedezett faj egy példányának bundájához és koponyájához is, amelyet a limai természettudományi múzeumnak adtak át.

kabócamajom

Új kabócamajomfajt fedeztek fel Peruban, az Urubamba folyótól nyugatra elterülő esőerdőkben – jelentette be a Jan Vermeer vezette expedíció.

Az új faj a közeli folyóról a Callicebus urubambensis nevet kapta. Egyedeinek arca fekete, testük és farkuk vörösesbarna. A felfedezésről a perui Proyecto Mono Tocón állatvédő egyesület 2013-ban szervezett expedíciójának vezetői a Primate Conservation című szaklapban számoltak be.

A csoport először a folyótól keletre fekvő őserdőt kutatta át, itt újra felfedeztek egy 1914-ben már leírt, ám azóta elfeledett kabócamajomfajt, a Callicebus toppinit, amely korábban feltehetően Peru déli, Brazília nyugati és Bolívia északi területein élhetett.

Ezután az expedíció az Urubamba folyótól nyugatra eső őserdőbe indult. Az itt felfedezett új kabócamajomfaj jelentősen különbözik rokonaitól – közölte Vermeer. A kutatócsoport több családot is megfigyelt, fotókat, videókat készítettek róluk.

Egy vadásszal való véletlen találkozásnak köszönhetően hozzájutottak az újonnan felfedezett faj egy példányának bundájához és koponyájához is, amelyet a limai természettudományi múzeumnak adtak át.

Dél-Amerika legnagyobb majomcsoportját alkotják a kabócamajmok, 34 ismert faj tartozik közéjük, melyeket mindenek előtt szőrzetük színe különböztet meg egymástól. A macskánál kisebbek, családi közösségekben élnek, területüket hangos kiabálással védik.