hirdetés

Ez nem csupán terv, az Öböl-országban már készülőben van a világ elő 3D-s nyomtatott irodaháza, az egyemeletes 186 négyzetméteres építményben a berendezés is ezzel a technológiával ölt testet.

3d-s nyomtatott irodaház

 

De ez még semmi, az Egyesült Arab Emírségek kormányzati minisztere, Mohamed al-Gergavi azt nyilatkozta, hogy Dubajt a 3D-s nyomtatás globális fellegvárává szeretnék fejleszteni. Az új projekt az úttörője annak a nagy ívű programnak, amelyben a legkorszerűbb technológiával és innovációval építészeti forradalom központja lesz a luxus szinonimájává vált város.

A most készülő egyemeletes, 186 négyzetméteres irodaház „nyomtatása” a digitális tervek alapján egy hat méter magas nyomtatóval rétegről rétegre halad majd, a bútorzatot is ezzel egyszerre öntik ki, az építőanyag vasbeton, gipsz és műanyag keverékéből áll.

Az új technológiával a gyorsan fejlődő városban rövid idő alatt és költséghatékonyan lehet majd új irodaépületeket létrehozni. A miniszter által idézett tanulmányok szerint az építés ideje 50-70 százalékkal, a munkával járó költség 50-80 százalékkal csökkenhet.

A prototípusnak szánt irodaház építése Dubaj és a WinSun Global, egy kínai cég együttműködése révén valósul meg. A kínai partnernek már van tapasztalata lakóházak 3D-s nyomtatásában.