hirdetés

A fiatal emberek vérplazmájától az idős egerek megfiatalodtak, javult az emlékezőképességük, kognitív funkcióik, sőt még a fizikai képességeik is. Az amerikai kutatók a sikeres laborkísérletek után most az Alzheimer-kórban szenvedő embereknél próbálják ki a módszert.

laboratorium_ver-tesztAz idősek vérplazmája öregít, a fiataloké fiatalít

Korábbi kutatásokban a szakemberek idős és fiatal egerek érrendszerét kapcsolták össze, ami csupán az idős állat számára végződött kedvező eredménnyel. Miközben a fiatal állatok agya elkezdett öregedni, az öregebb állatok fiatalabbá váltak. – A megújulás hatásának vagyunk tanúi – hangoztatta Sakura Minami, az öregedéssel kapcsolatos betegségek ellenszerét kutató Alkahest cég szakembere, aki az amerikai Idegtudományi Társaság San Diegó-i konferenciáján ismertette legújabb kutatásaik eredményeit.

Emberi plazma fiatalította meg az egereket

A fiatalság kulcsa a kutatók szerint a vérplazmában – a vérfolyadék összetevőjében – van. Számos tanulmányban kimutatták, hogy fiatal egerek vérplazmáját idős egerekbe juttatva megújul az agy és más szervek, köztük a máj, a szív és az izmok. Hogy megtudják, emberek esetében is működhet-e a módszer, Minami és kollégái 18 éves emberek vérmintáit fecskendezték be 12 hónapos egerekbe. Ebben a korban –ami megegyezik az ember 50 éves korával – az egerek elkezdik mutatni az öregedés jeleit, és a memóriateszteken rosszul teljesítenek

Az egerek hetente kétszer kaptak emberi vérplazmát. Három hét után teszteket végeztettek velük. A kezelésnek alávetett egerek teljesítményét összehasonlították három hónapos egerekével és olyan idősekével, amelyek nem kaptak vérplazmát.feher-eger

Ugyanúgy futottak, mint a fiatalok

A szakemberek azt találták, hogy az emberi plazmának fiatalító ereje van. A kezelt idős egerek ugyanúgy futottak nyílt térben, mint a fiatalok. Memóriájuk is javult, és sokkal jobban emlékeztek útvonalukra az útvesztőben, mint azok az idős egerek, amelyek nem kaptak kezelést.

Memória javulás és új idegsejtek

A fiatal emberi plazma javítja a kognitív képességeket. Az egerek memóriája megőrződött – idézte Minamit a New Scientist tudományos ismeretterjesztő folyóirat honlapja. A kutatócsoport megvizsgálta mindkét idős egércsoport agyát. Új idegsejtek születésének jeleit, a neurogenezis folyamatát kutatták a hippokampuszban, ami fontos az emlékezet és a tanulás számára. A kezelt egerek agyában több új idegsejtet találtak.

Néhány tényezőnek van fiatalító hatása

Minami hangoztatta, hogy azonosítottak néhány tényezőt a fiatal vérben, amelyek elősegíthetik ezt a folyamatot, de nem fedte fel, melyek ezek. Úgy tűnik, hogy néhány behatol az agyba, míg mások távolról, a szervezet más részeiben fejtik ki hatásukat – tette hozzá. Annak a reményének adott hangot, hogy egy nap eredményeik segíthetik az öregedés elleni kezelést emberek esetében, különösen azoknál, akiknek agya az öregedés jeleit mutatja.