hirdetés

Luxus lesz a kávé, olyan méregdrága lesz. Egy évtized múlva olyan hiány alakulhat ki a kávé piacán, ami az égbe lökheti a világ kedvenc serkentőjének az árát. Nehéz reggelek jöhetnek így sokaknak.

kávé

A világ kávét fogyasztó népességének szüksége lenne még egy Brazíliára a Bloomberg cikke szerint. Erre azonban kicsi az esély, így azonban hatalmas hiány alakulhat ki a kávészemek piacán tíz év múlva. Az ok egyszerű: egyre többen isznak kávét.  Mivel a világ egyéb részein sem csökkent a fogyasztás és a feltörekvő országok egyre bővülő középrétege is rákapott a kávéra, évi 40-50 millió zsákkal kellene növelni a termelést a következő tíz évben – mondja Andrea Illy, az olaszországi Illycafe SpA kávéfeldolgozó cég elnök-vezérigazgatója.

Mindez pedig több a teljes brazil termelésnél. Ráadásul a most induló szezonban várhatóan 3,5 millió zsákkal kevesebb kávébab terem majd a szükségeshez képest. A termelés szükséges bővítését a globális felmelegedés miatt gyakoribbá vált szárazságok és az alacsony felvásárlási árak veszélyeztetik. Ráadásul egyelőre azt sem tudja senki, hol teremhet meg a szükséges kávétöbblet. De a várakozások szerint a termelés egy része átkerülhetne Közép-Amerikából az ázsiai és csendes-óceáni térségbe, ahol a túlzott hőségtől védettebb, magasabb fekvésű ültetvényeket lehetne kialakítani. Jelenleg Brazília a világ legnagyobb arabicatermelője, Vietnam pedig a legnagyobb robustatermelő. A legnagyobb veszély a jobb minőségű fajtát, az arabicát fenyegeti, az olcsóbb robusta jobban ellenáll természeti csapásoknak.