hirdetés

Holland–norvég kutatócsoport egészséges donor immunsejtjeivel érte el, hogy a beteg szervezet legyőzze a daganatot.

rákkutatás

A Holland Rákkutatási Intézet és az Oslói Egyetemi Kórház kutatói kimutatták, hogy ha a beteg saját immunsejtjei nem tudják felismerni és legyőzni a rákos daganatot, másvalakinek a sejtjei képesek lehetnek erre.

A daganatos sejtek mutáns DNS-ét juttatták egészséges donorok immunstimuláló sejtjeibe, ezzel sikerült az immunválaszt kiváltani. Ezután a folyamatban részt vevő anyagokat visszaültették a rákos beteg immunsejtjeibe, így sikerült elérni, hogy azok felismerjék a tumorsejteket.

Sokféle oka lehet, hogy az immunrendszer nem tudja megfékezni a rákos sejteket. Az egyik, hogy az immunsejteket „fék” tartja kordában. Egy másik, hogy egyes betegek immunrendszere nem ismeri fel a rákos sejtek rendellenességét. Ilyen esetben a jobb felismerést segítő módszerekre fókuszálnak az immunterápiás kutatások.

Most többfajta emberi rák ellen tesztelik az új terápiát. A három páciens közreműködésével végzett vizsgálat kimutatta, hogy a donor segítségével kiváltott immunválasz alapelve helytálló, azonban még sok kutatást kell elvégezni, amíg a betegeken segíthet az eljárás – mondta Johanna Olweus, az Oslói Egyetemi Kórház tudósa.

(Forrás: Medicalexpress/Science)