hirdetés

Már több ezer éve készítünk és fogyasztunk bort, de élettani hatásait kevésbé ismerjük. Pedig jó tudni, hogy a mértékletes borfogyasztás képes pozitívan befolyásolni szervezetünk működését. Még a depressziót is gyógyítja.

bor

A borfogyasztásnak sok ezer éves tradíciója van. Mezopotámiában még a gazdagok kiváltsága volt, azonban a sumérok és egyiptomiak már rendszeresen fogyasztottak alkohol tartalmú italokat. A római katonáknak is bort adtak bátorításnak, energiaforrásnak és a fertőzések megelőzésére. A szerzetesektől a sommelier-kig minden korszaknak voltak és vannak borszakértői. A gyógyításban Hippokratész is használta a bort, mint a megfázás, a kedvetlenség, emésztési panaszok, sebfertőzés és vérszegénység ellenszerét, amit a későbbi korokban is követtek.
2014 tavaszán a Navarrai Egyetem Borászati Tanszékének kutatócsoportja egy összefoglaló tanulmányt készített a borfogyasztásról és a bor egészséget érintő hatásairól. A kutatás során több mint 18 ezer spanyol lakos alkoholfogyasztási szokásait követték nyomon a szakértők 12 éven keresztül. Az eredmények szerint, akik a mediterrán hagyományoknak megfelelően, azaz mérsékelt mennyiségben, heti több alkalommal fogyasztottak az étkezésekhez alacsony alkoholtartalmú italt (elsősorban bort), és kerülték a mértéktelen ivást, azok korai halálozási aránya 25%-kal alacsonyabb volt, mint a szeszes italoktól tartózkodóké.
A mérték a lényeg!
„A borfogyasztásnak pozitív élettani hatást tulajdonítanak az utóbbi években végzett tudományos kutatások. Legtöbbször a vörösbort vizsgálták, mégpedig jellemzően az antioxidánsai közül az úgynevezett rezveratrol vegyületeknek a sejtvédő hatását. Ezek a biológiailag aktív anyagok növelik a ”jó” HDL koleszterinszintet, csökkentik az érfal károsodást és az érelmeszesedés rizikóját, a gyulladásos folyamatokat.
A szív egészsége érdekében a mértékletes borfogyasztás mellett a rendszeres vérnyomás és vér koleszterinszint ellenőrzés, testmozgás, egészséges, zsírszegény étrend, az ideális testsúly elérése és megtartása, valamint a dohányzás kerülése együttesen igazán hatékony” – magyarázta Henter Izabella dietetikus.
Napi egy pohár bor csökkentheti a depresszió és a demencia kialakulását is. A BMC Medicine-n 2013-ban több mint 5000, 55 és 80 év közötti férfi és nő adatai elemzésének eredményét közölték, amely szerint napi 1 pohár bor elfogyasztása csökkentette a depresszió előfordulását, még akkor is, ha az egyéb életmódtényezőket is figyelembe vették, amíg az alkoholt túlzott mennyiségben fogyasztók körében nőtt a rizikó.