hirdetés

Állítólag nem vihetnek menekülteket a debreceni közösségi és megyei távolsági járművei sehova sem. A döntés hátteréről semmit sem tudni de feltehetőleg a városi közlekedési cég vezetőit erre a tulajdonos utasította. Hogy mi alapján dönti el egy sofőr, hogy ki a menekült és ki nem az is izgalmas kérdés és feltehetőleg számtalan per alapja lesz. Minderről az RTL Híradó számolt be rejtett kamerás felvételekkel.

DKV-dehir

Az RTL Klub Híradója rejtett kamerás felvételt készített és így kérdezte meg az egyik távolsági busz sofőrjét, hogy visznek-e menekülteket. A buszvezető őszintén mit sem sejtve válaszolt és közölte,  hogy mostantól el kell küldeniük a menekülteket. Persze, hogy mi alapján dönti el egy sofőr, hogy ki a menekült és ki nem, az jó kérdés, hisz személyi okmányt egy buszsofőr sem kérhet. A ránézésre való döntés pedig kockázatos lesz és jó pár pert fog emiatt veszíteni a busztársaság tulajdonosa a DKV vagy más.

A döntés azért is érthetetlen, mert a menekültek joga, hogy az adott megyében utazhassanak még a szigorú migráns törvény szerint is. Arról pedig nem beszélve, hogy ez a tiltás egyenlő a szabad mozgásban való korlátozással, ami mind alkotmányos, mind emberi joga mindenkinek.

Így a debreceni menekültek 10 kilométert gyalogolhatnak. Ennyit kell ugyanis megtennie a befogadó állomásig azoknak a menekülteknek, akik Debrecenbe érkeznek. Az RTL Híradó információi szerint csütörtök óta nem szállhatnak fel a távolsági buszra, pedig olyan édesanya is van nem egy, akik pár hónapos kisgyermekkel érkezett.

(Fotó:dehir )