hirdetés

Dánia a világon elsőként tartósan leállítja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának használatát az oltóanyag és a trombózisos esetek közti feltételezett összefüggés miatt, közölte egybehangzó forrásokra hivatkozva szerdán a dán sajtó, amit aztán nem sokkal később az egészségügyi minisztérium is megerősített közleményében.

 

A Reuters cikke szerint a dán oltási program emiatt akár négy héttel is csúszhat.Miután a Johnson & Johnson egydózisú vakcinájáról is felröppentek a hírek, hogy vérrögöt okozhat, a dánok azt is felfüggesztik, de azt csak ideiglenesen.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt héten azt közölte, összefüggés lehet a vakcina és a ritka rendkívül ritka vérrögös esetek között, de a koronavírus miatti halálozás esélye még mindig magasabb, mint a mellékhatásoktól való elhalálozásé.

Az EMA ezzel együtt ráhagyta az uniós tagállamokra a döntés jogát a vakcina további használatáról.

Több ország, köztük Franciaország és Németország is csak 55 illetve 60 év felett alkalmazza az AstraZeneca oltóanyagát.

Az 5.8 milliós Dániában a tervek szerint hamarosan újranyitnak az iskolák, az éttermek, a bevásárlóközpontok, a napi új fertőzöttek száma ugyanis 500-600 körül mozog a korábbi több ezerhez képest.

Az észak-európai országban eddig közel egymillióan kaptak oltást: 77 százalékukat Pfizerrel, 7.8 százalékukat Modernával, 15.3 százalékukat pedig AstraZenecával oltották be.

(Vámosi)