hirdetés

D-vitamin Világnap van
2016-11-02 06:38

Idén nyolcadik éve rendezik meg a D-vitamin Világnapját november 2-án. Fel kell hívnunk mindenki figyelmét erre a napra, mivel a D-vitamin-hiány általános probléma, számos betegség okozója, így szükséges, hogy minél többen foglalkozzanak saját D-vitamin-szintjük mérésével, korrigálásával. 

Itt a tél, így közelednek a téli betegségek is, mint például a megfázás és az influenza.

napos időA D-vitamin segít megvédeni egészségünket, és csupán minimális fáradságba és költségbe kerül a betegségek kezeléséhez viszonyítva. 

Orvosi kutatások szerint az északi országokban, ahol kevesebb a napfény, alacsony D-vitamin- (D3-vitamin, kolekalciferol) mennyiséget találnak a különböző korú, nemű, anyagi és társadalmi helyzetű, emberek vérében. Magyarország lakosságának 80%-a igen kevés D-vitamint juttat a szervezetébe a természetes táplálkozás által. A szépség – és egészségkultusz fokozódása során elterjedt az a nézet, hogy aki napra megy, annak nemcsak idő előtt ráncos lesz a bőre, de a bőrrák kialakulását is kockáztatja.  Pedig az egészséges, napi 15-20 perc napozásra szükség van a létfontosságú D-vitamin keletkezéséhez.  Étrendben a tonhal, a főtt tojás, a máj, valamint a D-vitaminnal dúsított reggelizőpelyhek segíthetik a vitamin bejuttatását. A D-vitamin legismertebb szerepe a csontrendszer erősítése a kalciumbeépítése által, de a legújabb kutatások szerint az szervezet sokkal több területén mutatták ki a D-vitamin szerepét. Ezek alapján a D-vitamint ma már hivatalosan is hormonnak tekintik (D-hormon).

A D3-vitamin-szintünk télen nagyon alacsony, fokozódik a fáradékonyság, gyengül az immunrendszer. Napi pótlása fontos a téli betegségekkel, fertőzésekkel, gyulladásokkal szemben. Alapvető szerepe van a pajzsmirigy működésében, a csonterősítésben, az egészséges sejtosztódásban, az izomműködés során, a szív- és az érrendszeri egészségében. 

Kiemelten fontos a várandósság és szoptatás idején a magzat és a mama egészsége szempontjából. Hiányában gyakran jelentkezik a diabetes mellitus, a preeclampsia, a bakterial vaginosis – mondta prof. dr. Ősapay György, a meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

A szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen a D3-vitamin elégséges szintje. A D-vitamin-szintet 20ng/mL alatt tekintjük hiányosnak, 20-30 ng/mL között alacsonynak, a normál érték pedig 30 és 60 ng/mL között van. A legutóbbi vizsgálatok szerint, a táplálékon keresztüli átlagos D2-vitamin (a D3-vitamin alapanyaga) bevitele Magyarországon 88 NE (nemzetközi egység), miközben az egyelőre hivatalosan javasolt napi dózis 400 NE. 

A magyar orvostársadalom közelmúltbeli összefogásának eredményeképpen a felnőtteknek szóló jelenlegi szakmai ajánlás 1500-2000 nemzetközi egység bevitele. Időseknek, túlsúlyosaknak ennek a akár duplája is javasolt. A téli betegségek, járványok jelentkezése előtt feltétlen érdemes a szervezet immunrendszerét „felturbózni”. A költsége minimálisnak mondható, például a D3-vitamin-Forte 2000 NE egy doboza 60 kapszulával 820 Ft és 2 hónapra elegendő.

A D-vitamin rendszeres szedése elengedhetetlen feltétele az egészségtudatos életnek mind a felnőttek, mind a gyerekek eseteiben. Babavárókként, valamint kisgyermekes szülőkként pedig egyaránt  tartozunk ezzel  önmagunknak és a gyermekeinknek – tette hozzá prof. dr. Ősapay.