hirdetés

Tizenkilencedik alkalommal versenyeztek a legfinomabb fagylaltok a „fagyifiesztán” Szegeden. Nyolcvanöt íz szállt ringbe az Év fagylaltja címért, amelynek nyertese a Vezúv lett. Mondhatni, mindenkit kifüstölt. A rendezvényen részt vett a nemrég cukrászmesterré avanzsált TV2 kismama celeb, Liptai Klaudia is.

fagyiverseny

Lehet meggyesrétes-ízű vagy korianderes, az Év fagylaltja verseny egyetlen kikötése a kötelező kategóriában, hogy a meggy ihlesse az alkotásokat. A kreativitás külön pontozandó a versenyízeknél, azonban mint azt Selmeczi Lászlótól, a Magyar Cukrász Cukrász Ipartestület társelnökétől megtudtuk, nem feltétlenül ez viszi győzelemre a versenyzőket. A hagyományos ízek is kiérdemelhetik az Év fagylaltja címet, akárcsak tavaly az Opera Royal névre keresztelt csokiízű fagyi.

– Négy kategóriában hirdetünk eredményt. Az egyik a kézműves fagylalt kategória, amit minden cukrásznak saját kezűleg kell előállítania; a másik a kényelmi termékekkel, például porkeverékkel készült fagylaltok; harmadik az alapanyag-forgalmazók versenye; míg a negyedik az úgynevezett mentes kategória, ahol többek között glutén- és cukormentes fagylaltok versenyeznek – utalt rá a cukrász-ipartestület társelnöke, milyen nehéz dolga van a 14 tagból álló szakmai és közönségzsűrinek. Az ítészek Gyulától Győrig a legjobb cukrászdák mesterei közül kerültek ki, míg a „civil” zsűritagok között köszöntötték Ördög Nórát és a nemrégiben cukrászvizsgát tett Liptai Claudiát.

A mai napra több mázsa fagylalt készült, minden ízben és kategóriában egy-egy tégellyel. A pénteken újranyitott Nagy Virág cukrászda nemcsak tökéletes alkalmat, hanem remek helyszínt is biztosított az Év fagylaltja versenynek. Gyuris László tulajdonostól megtudtuk, már idén januárban lefixálták a helyszínt, hiszen infrastrukturális szempontból nem minden cukrászda alkalmas a verseny lebonyolítására.

– Általában a soltvadkerti Korona Cukrászda, Szervánszky László cukrászmester szokta a helyszínt adni, de mivel ő nem idén nem vállalta, minket kerestek fel a lehetőséggel – mondta portálunk érdeklődésére Gyuris László.

Egy tejes alapú csokoládés, kakaós, karamelles, meggyes öntettel díszített kézműves finomság nyerte el idén az Év fagylaltja címet. A Vezúv. Az ötlet a fővárosi Nándori Cukrászda cukrászáé, Hiczkó Henriettáé. A cukrász tavaly is indult az Év fagylaltja címért, akkor a Tavaszi gyógyírrel nyert bronzérmet a szabadon választható, úgynevezett mentes kategóriában.

(Forrás: Szegedma.hu)