hirdetés

A Walesben élő, 19 éves Ianto Roberts egészen kicsi korától beszédhibával küzd, és szinte a nevét sem tudta soha kiejteni. A szerelem azonban csodát tett vele, és egy lánynak köszönhetően végre sikerült leküzdenie dadogását. Persze a régi magyar hiedelmek szerint aki dadogott, azt sokat énekeltették, mert annak is jó hatása volt az agyra és a beszédre.

szerelem

A fiú korábban igyekezett minden helyzetet kerülni, ahol meg kellett volna szólalnia, így sokszor a buszról is inkább leszállt, csak hogy ne kelljen jegyet kérnie a kalauztól. Végül úgy döntött, hogy segítséget kér, és beszédterápiára kezdett járni, aminek köszönhetően hamarosan képes volt életében először kimondani a saját nevét. Mindez akkora erőt adott a számára, hogy elhatározta, végre élőben is megszólítja azt a lányt, akivel már négy éve ismerősök voltak a Twitteren. Először csak telefonon hívta fel Hannah-t, de előre felkészítette a lányt a beszédhibájára, aki olyan természetesen viselkedett, hogy Ianto minden bátorságát összeszedve randevúra hívta.

Egy bárban találkoztak, és bár a fiú nagyon izgult, sikerült minden probléma nélkül egy italt rendelnie a lánynak, akivel a jól sikerült randit követően még egy éven át jártak. Kapcsolatuknak végül a távolság vetett véget, ám Ianto a mai napig hálás Hannah-nak, mert úgy érzi, neki köszönheti, hogy legyőzte a beszéddel kapcsolatos félelmeit. Ianto jelenleg a Wrexhamban található Yale College-ban tanul zenét, mellette pedig egy Fixers nevű szervezet révén sorstársain igyekszik segíteni, akiknek a következő tanáccsal szolgál: „Ha valamilyen beszédhibával küzdesz, és éppen nehéz időszakon mész keresztül, gondolj arra, mit szeretnél még elérni az életben. Ha a beszéded úgy érzed, hogy meg fog akadályozni ebben, akkor tegyél valamit ellene.”

A Fixers szerte az Egyesült Királyságban videókkal és kampányokkal igyekszik felhívni mindenki figyelmét a beszédhibával együtt élőkre, illetve az ő elfogadásukra.