hirdetés

Csodás bálnales épül
2019-11-16 19:43

Egyelőre még csak koncepció az Andøya-sziget egyik településére tervezett bálnamegfigyelő, de már ettől is elámultunk. Csodás lesz.

 

Még 2019 tavaszán írtak ki pályázatot az északi sarkkörtől háromszáz kilométerre, északra fekvő Andenes bálnalesére. Ennek egyik oka, hogy a norvégiai település évente ötvenezer látogatót vonz, többségük pedig a bálnák miatt érkezik a tekintélyes hegyekkel és az olykor háborgó óceánnal megrajzolt vidékre. A parttól mindössze néhány kilométerre található Bleiksdjupa-völgyben rendszerint el lehet csípni a vándorló bálnákat, ezért Andenes a világ egyik legjobb, megfigyelésre alkalmas helye – írja a Lonely Planet.

Ebben a csodálatos miliőben húzzák fel a pályázaton győztes Dorte Mandrup cég The Whale, vagyis A Bálna névre keresztelt megfigyelőjét.

A víz alatti világ közvetlen szomszédságába tervezett, természetes dombként kiemelkedő épület tökéletesen illeszkedik majd a tájba. Hullámzó tetejének felszínét kövek borítják, és mivel ezek az idő előre haladtával felaprózódnak, a megfigyelőállomás még inkább eggyé válik a környezetével.

A tetején állva nem csupán a bálnákban lehet gyönyörködni, hanem időjárástól és napszaktól függően a végtelen óceán, az eget átfestő sarki fény és az éjféli nap látványa is letaglózónak ígérkezik.

Ami magát az épületet illeti, a pályázatot kiíró bizottság elnöke szerint visszafogott, egyben izgalmas és szokatlan világklasszis attrakció lesz. A szigetvilágot elénk táró kilátást méretes ablakok biztosítják majd, illetve kávézók, üzletek és irodák is helyet kapnak benne.

A The Whale-t várhatóan 2022-ben adják át.