hirdetés

Megvan, úgy tűnik, a gyógyír az elhízás ellen. Brit kutatók olyan természetes olajokkal töltött kapszulát fejlesztettek ki, ami elnyomja az étvágyat, és még a legéhesebb embereket is eltántorítja az evéstől. Így a jövőben az egyelőre méregdrága bypassműtétek ezen kapszulákkal kiválthatóak lesznek. A csodakapszulák, hogy mikor kerülnek forgalomba, nem tudni pontosan. 

kövér ember-dehir

Brit kutatók egy olyan „kövérség elleni pirulát” fejlesztettek ki, ami csökkentheti a gyomorbypassműtétek szükségességét, és akár meg is oldhatja az elhízásválságot. A természetes olajok keverékével töltött kapszula ráveszi a gyomrunkat, hogy azt higgye, tele van, és elnyomja az étvágyat. A kapszulát a Queen Mary University of London kutatói már két éve vizsgálják laboratóriumban emberi szöveteken. A kutatócsoport most pénzügyi támogatást kapott arra, hogy elkezdje a pirula tesztelését önkéntes humán alanyokon is.

A „kövérség elleni” kapszula úgy fejti ki hatását, hogy a vékonybelet megkerülve speciális táplálékkiegészítőket juttat közvetlenül a bélrendszer alsó részébe. Ennek következtében olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek elnyomják az étvágyat, és az inzulin felszabadítása révén a vércukorszint szabályozását is elősegíti.

Az agyat becsapva elhiteti velünk, hogy tele van a gyomrunk, és ezzel még a legéhesebb embert is eltántorítja az evéstől – magyarázta a kutatás vezetője, Ashley Blackshaw, az egyetem emésztőszerv-rendszeri idegtudósa. Ugyanazt a hatást éri el, mint a gyomorbypassműtét, azzal a különbséggel, hogy a műtét költséges, invazív és visszafordíthatatlan.

A pirula a szakértő szerint olyan, mint bevenni egy halolajkapszulát. A kutatók annyira bíznak a találmányukban, hogy azt remélik, a készítmény már akár öt éven belül széles körben elérhető lehet világszerte.

A különbség a sovány és az elhízott emberek között az, hogy az elhízottak nem veszik figyelembe a bélrendszerből származó jelzéseket, amelyek arra figyelmeztetik az agyukat, hogy megtelt a gyomruk – mondta Blackshaw professzor. Szerintünk bizonyos táplálékkiegészítők bejuttatásával be lehet csapni az emésztőszervrendszert, hogy úgy viselkedjen, mintha bypassműtétet hajtottak volna végre a betegen.

(Forrás: Betegszoba, Dehir)