hirdetés

Ferenc pápa vasárnap arra szólított fel vasárnap minden európai plébániát, vallási közösséget, rendházat, hogy fogadjon be egy menekült családot, és bejelentette, hogy ebben példát fog mutatni, élen fog járni az általa vezetett római egyházközség és a két vatikáni plébánia.

bagnasco angelo

Bagnasco úgy látja, hogy a Földközi-tengeren keresztül idén Olaszországba érkezett mintegy 120 ezer menekültet az olaszországi plébániák majdhogynem önmagukban is be tudnák fogadni. Angelo Bagnasco úgy számolt, hogy a többségében római katolikus vallású országban 27 ezer plébánia működik, és ha ezek közül mindegyik befogadna egy négyfős családot, akkor meg lenne oldva 108 ezer menekült elhelyezése. Remélem, hogy valóra válik ez a kívánság – mondta Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar főtitkára.

A héten Jeruzsálemben ül össze az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa, ahol ezt szintén megvitatják.

Csehországban is ezen gondolkodik a katolikus egyház vezetése. A cseh katolikus egyház kész felszólítani plébániáit, hogy fogadjanak be menekült családokat, de ehhez a cseh kormánytól vagy a belügyminisztériumtól kér hozzájárulást – jelentette be vasárnap este František Jemelka, a Cseh Püspöki Kar szóvivője a ČTK tájékoztatási irodán keresztül.

A szóvivő azt mondta, hogy Ferenc pápa vasárnapi, az európai plébániák, egyházi szervezetek és kolostorok felé intézett felszólítására hozták meg a gyors döntést, miszerint minden egyházi intézmény fogadjon be legalább egy menekült családot. Mint ismert: Csehországban 2400 plébánia működik. Jemelka szerint jelenleg a menekültek tényleges szükségleteit próbálják kielégíteni, például a különböző karitatív szervezetek ruhagyűjtést szerveztek számukra.

A magyar katolikus egyház még nem reagált Ferenc pápa szavaira. Erdő Péter nemrég azt mondta, hogy embercsempészekké válnának, aztán egy bővebb interjúban az egyik internetes portálon  azt mondta még a pápa kérése előtt, hogy az egyház készült ingatlanokkal a menekültek fogadására, és emberei is kivették a részüket a Keletinél a segélyezési munkából, csak nem magamutogató stílusban.