hirdetés

A volt amerikai elnök, Jimmy Carter a szülővárosában, a georgiai Plainsben, a templomi bibliaóra után jelentette be a hírt: abbahagyja a kezelést, mert meggyógyult a rákból.

jimmycarter

Az orvosok úgy döntöttek, nincs többé szükségem kezelésre – mondta Carter a Maranatha baptista templomban, ahol rendszeresen tart bibliaórákat.

A jelenlévők óriási tapssal fogadták a hírt. A Carter Központ vezetője, Deanna Congileo közleményben erősítette meg az információt, de óvatosabban fogalmazott.

Az elnök továbbra is orvosi ellenőrzés alatt marad, s ha szükséges, folytatják nála a kezelést – írták a közleményben.

A 91 éves politikus tavaly augusztusban jelentette be, hogy bőrrákja van. A betegség átterjedt a májára és az agyára is. Akkor Carter azt mondta, hogy amikor megtudta a diagnózist, arra számított, hogy már csak hetei vannak hátra. Először megműtötték, majd sugárkezelésnek vetették alá. Végül a nagyon ígéretesnek tartott immunterápia egyik legújabb gyógyszerével kezelték.

Az immunrendszert serkentő gyógyszer alkalmazását nem sokkal Carter diagnózisa előtt engedélyezte az amerikai gyógyszerfelügyelet. Az Amerikai Rák Társaság helyettes orvos-főigazgatója ugyanakkor azt fejtegette, hogy mivel a gyógyszer még újdonság, ezért az orvosok nem tudják, hogy melyik betegnél hogyan és mennyi ideig hat. Lehet, hogy valakinek egész életében szednie kell, de más páciensnél az is előfordulhat, hogy egy idő után abbahagyhatja – magyarázta Len Lichtenfeld.