hirdetés

2012 júniusában az ENSZ Közgyűlésének akkori 193 tagja egyhangúan szavazott meg egy bhutáni javaslatot – azóta minden március 20-án a boldogság nemzetközi napját ünnepeljük. A boldogság napján világszerte különböző programokkal, kezdeményezésekkel próbálják felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a boldogságot a mindennapjaikban találhatják meg.

gyerek boldogság

A boldogság egyetemes ünneplése mellett a világnap arra is felhívja a figyelmet, hogy mások életét is boldoggá tehetjük . A 2012. június 28-án elfogadott javaslatot Jayme Illien nyújtotta be, az ENSZ Közgyűlése pedig a boldogságot mint alapvető emberi jogot rögzítette, amelynek elérése minden ember alapvető célja. A boldogság nemzetközi napjának elfogadását az ENSZ az emberiség végső boldogság utáni kutatási folyamatában történelmi mérföldkőnek tartja – a kutatás egészen az ókori bölcsekig és filozófusokig nyúlik vissza. John Ashe, a közgyűlés elnöke azt mondta a javaslat elfogadásakor, hogy ha a politika javítja a boldogság feltételeit, azzal az egész társadalmat előbbre viszi. A kezdeményezés alapgondolata szerint az ember szegényen is élhet boldogan. Ennek megfelelően a világnap üzenete elsősorban az, hogy nem csak a növekedési számok és a gazdasági értékek a legfőbb mutatók, az emberek elégedettségét más feltételek is befolyásolják.

A boldogság nemzetközi napját Bhután inspirálta – ebben az országban ugyanis a belpolitika fontos szegmensét képezi a lakosok elégedettségének és boldogságának biztosítása. Bhutánban vezették be először a bruttó nemzeti boldogság fogalmát, amellyel a lakosok elégedettségét mérik, valamint a kormány tagja a boldogságügyi miniszter.

2014-ben, a második alkalommal megrendezett boldogság világnapján az ENSZ mellett az ünnepnap egyik legfőbb szóvivőjévé Pharrell Williams amerikai énekes vált, akinek egyik legismertebb szerzeménye a „Happy” (Boldog) címet viseli. A világnapra ezért az ENSZ felhívást intézett a világhoz, amelyben arra kértek mindenkit, hogy a dalra készítsék el saját klipjüket, és így 24 órán keresztül a világ közösen ünnepelhette a boldogság nemzetközi napját.