hirdetés

Európa legjobb tojásdíszítője, Zsigóné Kati népi iparművész különleges strucctojást készített meglepetésként az idei húsvétra. A nagy értékű, heteken át készült alkotás ritkán alkalmazott technikával, faragással és virágmotívumokkal van díszítve.

strucc-zsigókati

Zsigóné Kati népi iparművész évről évre csodálatos hímes tojásokkal kápráztatja el az embereket, 2016-ban azonban egy igazán különleges alkotással várja a húsvétot.

Az idei meglepetésemet a legnehezebb technikával munkáltam meg, egy strucctojásba faragtam hagyományos virágmotívumokat. Mivel lelkesedéstől égve gyorsan alkotok, maga a faragás három hét alatt készült el, a tervezés is legalább ennyi időt vett igénybe. A tojáson az egyedi faragott motívumokon túl semmilyen szín sincs alkalmazva, eredetiségében nagyszerű – mondta Zsigóné Kati.

A faragott strucctojás egy kifejezetten értékes műalkotás, 600 000 Ft-ra becsülik. Értékét növeli a virágmotívum, a tojás természetessége, a szimmetria, amely hagyományainkból merítkezik, a ritkán alkalmazott faragás, és az, aki ezt létrehozta, ahogy Fábry Sándor is szólította: „az Ország Nyuszija”.

Zsigóné Kati elárulta: az ilyen nagyobb értékű munkáit többnyire gyűjtök és befektetők vásárolják. Szerencsésnek tartja magát, amiért még életében megérhette azt, hogy egyre többet érnek alkotásai.

A tojásdíszítés királynője Dubajban a világ 5 legjobb tojásdíszítője közé került, Európában pedig a legjobbnak választott Zsigóné Kati közel húsz technikával több mint háromszáz fajta hímes tojást készít és nyolc művészeti ágban remekel, így lakása felér egy igazi múzeummal. Kati idén is szeretettel várja Kecskemétre az ország és a világ fiúit-férfijait húsvéthétfőn locsolkodni.