hirdetés

Brutális. 16 golyót találtak az orvosok egy szumátrai védett orángután fejében. Paguh a kegyetlen orvvadászok tette ellenére jól van és bíznak a felépülésében az orvosai, igaz egyik szemére sajnos megvakult.

Súlyosan megsérült egy szumátrai orángután, miután 24-szer lőttek a testébe, amiből 16 golyó a fején találta Indonéziában Szumátra szigetén.

Paguh és társai fokozottan veszélyeztetett faj, mivel az esőerdőket rohamos gyorsasággal pusztítják, hogy pálmaolaj-ültetvényeknek biztosítsanak helyet.

Az állatorvosok optimisták a súlyosan sérült hím példány sorsát illetően, és reménykednek a felépülésében.

A 25 éves orángután, akit Paguhnak neveztek el négy lövést kapott a karjába és a lábába, hármat a csípőjébe, egyet a hasába, és tizenhatot a fejébe – írja az Independent.

A szumátrai orángután védelmi programjának állatorvosa, Meuthya Sr azt nyilatkozta, hogy az állat intenzívebb kezelést fog kapni a felépüléséig, de sajnos a vizsgálatok során kiderült, hogy a látását elvesztette.

Ez nem az első ilyen eset. Márciusban egy Hope nevű nőstény orángutánra találtak, akit 74-szer lőttek meg.
Szumátra szigetének északi részén csak néhány ezer szumátrai orángután él szétszóródva a területen, mivel a fakitermelés egyre inkább kiszorítja őket az élőhelyükről. Az orvvadászok egyre inkább veszélyeztetik a fennmaradó példányokat annak ellenére, hogy 5 éves börtön jár a faj kilövéséért, valamint akár 2 millió forintos bírság.

A megszerzett területeken többnyire pálmaolajat termelnek, amik a boltok polcain megtalálható termékek – kozmetikumok, piperecikkek, ételek – közel felében fellelhető. Ugyan jelentősen olcsóbb, mint más olajok, de a környezeti költségei hatalmasak.
Sok márka, mint a Kit Kats, a Dove és a Nestlé is igyekszik megnyugtatni a vásárlókat, hogy termékeik környezetre gyakorolt hatása elhanyagolható, más néven fenntartható. A Greenpeace azonban figyelmeztet, hogy érdemes mérlegelni az ilyen címkékkel ellátott termékeket.