hirdetés

A valaha feljegyzett legnagyobb szárnyfesztávolságú madár, egy ötvenmillió évvel ezelőtt élt Pelagornithidae fosszíliáira bukkantak argentin kutatók 3 évvel ezelőtt, de csak most tudták azonosítani. Életképességükről sok mindent elmond, hogy a Homo habilis megjelenésének környékén haltak ki.

Pelagornis_miocaenus-

A madár szárnyfesztávolsága több mint 6,4 méteres lehetett. Szárnyformájának köszönhetően képes volt a vitorlázó repülésre és nagy távolságokat tudott megtenni az óceán felett – mondta el Carolina Acosta Hospitaleche kutató.

Az argentin természettudományi múzeum szakértői bejelentették, hogy a három éve a Marambio szigeten talált csontok alapján az állat a csontos fogúak, azaz a pelagornithidák családjába tartozik. Marcos Cenizo, a La Pampa Természettudományi Múzeum igazgatója szerint ez a legnagyobb pelagornithidapéldány, amelyet valaha találtak.

A déli sarkvidék kutatói szerint a pelagornithidák két faja élt a kontinensen: az egyik magassága elérte az öt métert és hasonló méretű szárnyfesztávolsággal rendelkezett, a másik pedig több mint hét méter magasra is nőhetett. A szakértők szerint a madarak ötvenmillió évvel ezelőtt annak köszönhetően nőttek meg ekkorára, hogy az óceán hőmérsékletének növekedése hatására bőséggel állt rendelkezésükre táplálék. A nemrég azonosított példány azonban nagy mérete ellenére szokatlanul könnyű volt, mindössze 30-35 kilogrammot nyomott.

(Forrás: MTI)