hirdetés

Az Amery parti jégmezőről több mint fél évszázada nem tört le ekkora jéghegy. mint a mostani D28-as. A jégdarab nem kicsi, 1580 négyzetkilométer és a kutatók erre nem is számítottak .

 

A most letört darabot, amelyet D28 néven tartanak nyilván, a mérete miatt folyamatosan monitorozni kell, mert a későbbiekben veszélyt jelenthet a hajózásra.

Az Amery a Antarktisz harmadik legnagyobb parti jégmezője – a parti síkságról a tengerbe nyúló jégtömege (selfjég) –, több gleccser úszó meghosszabbítása. A jéghegyek leszakadása a jégfolyamok egyensúlyát tartja fenn a magasabban fekvő területek havazásaival szemben.

A tudósok tisztában voltak azzal, hogy a jéghegy le fog törni, több figyelmet fordítottak azonban a most leszakadt darabtól keletre lévő tömbre, amelyet Mozgó Fognak is neveztek, a műholdfelvételeken ugyanis kiesni készülő tejfogra hasonlít az alakja.

Mindkét terület ugyanahhoz a repedésrendszerhez tartozott. A Mozgó Fog meglazulva ugyan, de a helyén maradt, a D28 viszont leszakadt.

Helen Fricker, a Scripps Óceánkutató Intézet tudósa 2002-ben azt jósolta, hogy a Mozgó Fog 2010 és 2015 között fog letörni.

Annyi hosszú év után izgatottam vártam a jéghegyfialást. Tudtuk, hogy végül bekövetkezik, arra azonban nem számítottunk, hogy más helyen törik le a jég – magyarázta a BBC-nek.

A jéghegy születése a szakértő szerint nincs kapcsolatban a globális felmelegedéssel: a műholdas adatok alapján az Amery nagyjából egyensúlyban van a környezetével az erős nyári felmelegedés ellenére is.

Az ausztrál antarktiszi kutatócsoport (Australian Antarctic Division) figyelemmel kíséri, hogy reagál az eseményre az Amery-selfjég, ugyanis a leszakadás befolyásolhatja a törések viselkedését, így a Mozgó Fog stabilitását is.

A kalkulációk szerint a D28 nagyjából 210 méter vastag és mintegy 315 milliárd tonna jeget tartalmaz. Neve az Egyesült Államok országos jégközpontjának (National Ice Center) osztályozási rendszeréből származik, mely negyedekre osztja a Déli-sarkvidéket. A part közeli áramlatok nyugat felé fogják sodorni a D28-at, valószínűleg több év is eltelik, mire darabkora hasad és elolvad.

A 2017-ben a Larsen-C selfjégről letört gigantikus A68 jéghegy több mint háromszor nagyobb a D28-nál.