hirdetés

Nagy vihart kavart az a felvétel, amelyen a Fidesz egyetlenegy szakpolitikusának ordítva  megy neki, fenyegetőleg fellépve egy egyenruhás rendőr. Legalábbis úgy tűnt. Csak azért, mert Illés Zoltán környezetvédő a városligeti kormányzati építkezések jegyében megakarta óvni a 100 éves fákat. És hangot adott nemtetszésének. Végül Illés megúszta a rendőri bántalmazást. Érdekes és egyben elgondolkodtató jelent volt ez.

illést leordítják

Illés Zoltán egykori fideszes parlamenti képviselő, volt államtitkára az FVM-nek, egyetlenegy szakpolitikusa a kormánypártnak  fellépett a városligeti fák megóvása miatt. A politikus mindezt illedelmesen és határozottan tette. Amíg a rendőrök ki nem érkeztek a Városligetbe, ahova riasztották őket Illés és más civilek környezetvédő fellépése miatt. Illés Zoltán környezetvédelmi szakpolitikus épp egy kerítésről szerette volna leszedni a munkaterületre, azaz a Városliget széttrancsírozására belátást akadályozó fóliát, mire a rendőr azzal érvelt, hogy a liget nem közterület, ellenben neki is van saját közterülete: a lakása. Innen fordultak rá a megdöbbentő jelenetre: a két egymással üvöltöző közül végül a rendőrnek borult el hamarabb az agya, és dühében szinte lefejelte az egykori fideszes államtitkárt. Az biztos, hogy rendőr így nem viselkedhet senkivel sem, még akkor sem, ha ő Chuck Norrisnak képzeli magát.

Megérkeznek a rend éber őrei. Akik közül az egyik biztos amerikai zsaru volt korábban, mert napszemüvegben, olyan menősen álldogál és mond olyan badarságokat Illés Zoltánnak, hogy az ember szó szerint visong.

Rongálunk? – kérdezi a rendőr Illésnek szegezve a kérdést társával.

Nem rongáltam – mondta a politikus.

Akkor hagyja abba, és majd beszéljük meg, hogy mi a rongálás – mondta a másik tapasztaltabb nem amerikai dizájnban.

Nézze uram, önt ez zavarja ? El akarja lopni? – kérdezi az amerikai Chuck Norris-os stílusban és szerepben képzelgő magyar zsaru.

Nem, oda akarom adni, hogy belássanak az emberek, hát miért ne lássanak be?

Ez közterület – mondta az okoskodó rendőr.

Nem az. Kétszáz éve közterület – közölte Illés.

Nem rongálok, nézze meg, sehol nincsen rongálva. Oda akarom adni a biztonsági őröknek, hogy az emberek belássanak – folytatta tovább a Fidesz egyetlenegy szakpolitikusa.

Miért kiabál. Nem vagyok süket! Maga süket? – kérdezte a napszemüveges rendőr, és odalépett Illés Zoltánhoz, úgy tűnik, fenyegetőleg, az orruk szinte összeért, és kiabált a rend őre, aki állampolgárbarát ügye a BM korábbi állítása szerint és az emberek érdekeit védik. Üvöltve mondta a rendőr Illésnek: Maga süket?!

Mire Illés Zoltán szakpolitikus visszaüvöltött a rendőrre! S ordítva mondta ő is: Nem vagyok süket!

Na na na.

Miért kiabál? – mondta a rendőr Illésnek.

Nos, az biztos, hogy komoly baj van a rendőrök egy részének a viselkedésével, nagyon-nagyon úgy tűnik. Pedig azt ígérték, állampolgárbarát lesz ez a szervezet is. Hát, ha ez az állampolgár-rendőr barátság, akkor az elgondolkodtató.