hirdetés

Egy ausztrál bíróság négy és fél év börtönre ítélte egy brisbane-i iszlám könyvesbolt volt tulajdonosát, amiért Szíriában harcoló dzsihádistákat pénzelt – jelentette a helyi média.
omar-auzstraliaA 33 éves Omar Succarieh a vád szerint több mint 40 ezer dollárt (több mint 11 millió forintot) küldött fivérének, Abrahamnak, aki a polgárháború sújtotta Szíriában az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló, korábban an-Nuszra Frontként ismert Dzsabhat Fatah as-Sam oldalán harcolt – jelentette a 9-es ausztrál televíziócsatorna.

A brisbane-i bíróság a férfit abban is bűnösnek mondta ki, hogy további csaknem 6 ezer dollárt (több mint 1,5 millió forintot) bocsátott egy másik – albán származású – ausztrál rendelkezésére, hogy a pénzből a Közel-Keletre tudjon utazni, és ott feltehetően csatlakozhasson valamelyik dzsihádista milíciához.

Succariehet 2014 szeptemberében vették őrizetbe egy nagyszabású terrorellenes művelet keretében. Canberra abban az időszakban fokozta a terrorkészültség szintjét, és azóta a terrorellenes akciók során őrizetbe vett emberek közül 48 ellen emelt vádat.